De Reguliersdwarsstraat in Amsterdam
Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  



NIEUWS - 19 augustus 2017

Dit jaar wat meer homoboten in de Canal Parade

Precies twee weken geleden voer de jaarlijkse Canal Parade weer door de Amsterdamse grachten. Het was het feestelijke en zeer drukbezochte hoogtepunt van de Amsterdamse Gay Pride, dat dit jaar echter ook tot opmerkelijk veel kritiek leidde.

Hier volgt een terugblik op de botenparade, waaruit blijkt dat er deze keer wat meer homoboten meededen dan vorig jaar, maar overlast langs de grachten moeilijk te beteugelen viel. Ook zijn er zorgen dat de Canal Parade langzaam tot een soort Koningsdag wordt.




De Kasteelboot tijdens de Canal Parade 2017
(klik ter vergroting)



Critici van de Canal Parade betogen dat er teveel niet-homogerelateerde boten aan meedoen, die meer als varende recepties van het bedrijfsleven fungeren, met hoofdzakelijk hetero's aan boord en zonder dat er een relevante boodschap van uitgaat.

De organisator, de stichting Amsterdam Gay Pride (AGP), probeerde deze kritiek telkens te pareren door te stellen dat de grote bedrijven die meevaren, via hun roze netwerken ook een belangrijke bijdrage aan de LHBT-emancipatie leveren.


Financiële noodzaak

Een gedetailleerd onderzoek naar de botenparade van 2016, dat eerder op deze website verscheen, liet echter zien dat deze roze netwerken nauwelijks zichtbaar zijn, en dat het meevaren van zovele niet homogerelateerde boten vooral voortkomt uit financiële noodzaak.

Ook Pride-directeur Lucien Spee liet dit jaar voor het eerst onomwonden weten dat zonder grote sponsors het evenement niet meer te betalen is. Dit jaar was voor de financiering van Pride Amsterdam een totaalbedrag van ca. 1 miljoen euro nodig. De gemeente gaf 250.000,- euro subsidie, zodat ca. 750.000,- euro van sponsors en eigen inkomsten moest komen.

Spee liet voorts weten dat er 8 plaatsen zijn voor partnerboten (die een sponsorbijdrage van 30.000,- euro of meer leveren), waarvan er dit jaar maar 6 konden worden ingevuld. Multinationals blijken vaak erg, om niet te zeggen overdreven huiverig om zich met de homodoelgroep te associëren.

Update:
Uit de jaarrekening van de stichting AGP, die op 21 november 2017 verscheen, blijkt dat de botenparade van dat jaar ruim 215.000,- euro heeft opgebracht, waarvan bijna 122.000,- euro vanuit de inschrijfgelden. Deze vielen 22.200,- lager uit doordat er minder commerciële deelnemers waren. De kosten van de parade beliepen echter 315.000,- euro, waarvan bijna 80.000,- euro veiligheidskosten.
De totale kosten voor de Gay Pride van 2017 kwamen uit op 1.295.000,- euro, waar 1.268.000,- euro aan inkomsten tegenover stonden - waaronder 250.000,- euro subsidie uit het evenementenfonds van de gemeente Amsterdam. Dat is 105.000,- euro minder dan de organisator had aangevraagd.


Deelnemers aan de parade

Voor de Canal Parade van 2017 waren er 118 aanmeldingen voor 80 beschikbare plaatsen. Ook nu waren er weer enkele verschillen tussen de aanvankelijk uitverkorenen en degenen die daadwerkelijk meevoeren: Expreszo, Livelane en Mark Haayema vielen af en voor hen kwamen Roze in Blauw, PinkHockey Amsterdam en de stichting 3 Layers of Equality (voor regenbooggezinnen) in de plaats.

LHBTQ-jongerenvereniging Expreszo moest hun plaats opgeven omdat zij tot hun grote teleurstelling de kosten voor het huren en optuigen van een boot niet konden opbrengen. Om zulke situaties te voorkomen had de Pride-organisator in 2014 het Botenparade Fonds ingesteld, waaruit kleine boten tot maximaal 50% van de kosten voor decoratie vergoed konden krijgen. Uit de jaarverslagen van de organisator valt echter niet op te maken of dit fonds nog bestaat.


Reconstructie van de categoriën

Om te bepalen hoeveel LHBT-gerelateerde boten er dit jaar aan de Canal Parade hebben deelgenomen, is opnieuw een reconstructie gemaakt, waarbij is ingeschat tot welke van de 15 inschrijvingscategoriën de deelnemende boten behoorden. Het resultaat is in dit pdf-document te zien.

De indeling voor dit jaar kan nu vergeleken worden met de reconstructie van de botenparade van 2016. Hieruit blijkt dat er dit jaar iets meer gay en gemengde boten meevoeren dan in 2016. De aantallen zijn als volgt:

- Gay-boten: 30 (tegenover 29 in 2016)
- Gemengde boten: 16 (tegenover 11 in 2016)
- Non Gay-boten: 34 (tegenover 40 in 2016)


Het Vlaamse holebimagazine ZiZo noemde Pride Amsterdam "zowat de best georganiseerde pride ter wereld", maar kwam na een strenge beoordeling tot de conclusie dat het "gay gehalte" van de botenparade op 40% lag, oftewel 32 van de 80 boten.

Het Parool meldde daarentegen zonder enige onderbouwing: "Van de 80 boten zijn er 60 lhbti-gerelateerd, 20 zijn bedrijven, waarvan er 12 lhbti-gerelateerd zijn". Overigens besteedde Het Parool dit jaar opvallend weinig journalistieke aandacht aan de Gay Pride.


Grote en kleine bedrijfsboten

De vele kritiek op met name de grote bedrijfsboten leidde tot een reeks van ingezonden artikelen, een paneldebat over de deelname van grote ondernemingen en ook lieten leden van roze bedrijfsnetwerken van zich horen.

Het bezwaar zijn echter niet alleen de grote bedrijven - dat zij het leeuwendeel van de inkomsten opbrengen maakt hun deelname goed verdedigbaar. Daarnaast zijn er echter ook kleine commerciële bedrijven, non-profitorganisaties, overheidsorganen en politieke partijen waarvan men zich kan afvragen of die wel (elke keer) bij een Gay Pride moeten meevaren.

Een voorbeeld is biefstukrestaurant Loetje. Weliswaar hadden zij dit jaar duidelijk wat meer aandacht aan hun boot besteed: hij was onder meer voorzien van een levensgrote braadpan en de slogan "Héééé Lekker (bief)stuk!", maar het blijft de vraag hoeveel dit nu feitelijk aan de LHBT-emancipatie bijdraagt.




De boot van biefstukrestaurant Loetje tijdens de Canal Parade 2017
(klik ter vergroting)


Protesten

Bijzonder opmerkelijk was dat waar deelnemers aan een Gay Pride parade vroeger vaak demonstreerden tegen discriminatie en onrecht in de samenleving, er deze keer vanaf de wal protesten tegen enkele deelnemende boten waren:

- De actiegroep We Reclaim Our Pride had aan bruggen banners bevestigd om te protesteren tegen homo-nationalisme, commercie en etnisch profileren, alsmede tegen het zeer strenge beleid van de Immigratie- en NationalisatieDienst (IND) aangaande homoseksuele vluchtelingen. Geadresseerde was de boot van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, die nota bene op een van de blow-ups de IND vermeld had.

- Tegen de boot van de VVD was een ander protest gericht, namelijk van Aidsfonds, COC en Hiv Vereniging Nederland (HVN), die een groot spandoek aan een zeppelin hadden opgehangen, met daarop de oproep aan de VVD om eindelijk de hiv-preventiepil PrEP in Nederland toegankelijk te maken.




Protest van Reclaim Our Pride tijdens de Canal Parade 2017
(foto via facebook - klik ter vergroting)


Toeschouwers

Mede vanwege het mooie weer was de Canal Parade bijzonder druk bezocht, al is het aantal toeschouwers nog niet bekend gemaakt. Hierbij moet worden opgemerkt dat het door de organisatie geschatte aantal van 560.000 mensen bij de parade van 2016, achteraf te hoog bleek: uit onderzoek op basis van mobieletelefoongegevens blijkt dat het er hooguit 350.000 geweest kunnen zijn.

Bij de vorige Canal Parade was er al stevige kritiek van omwonenden gekomen, vanwege de overlast die zij ervoeren van groepen toeschouwers die het evenement aangrijpen om privéfeestjes te vieren: niet alleen met de picknickmand, maar ook met complete DJ-sets langs de route van de botenparade.

Vanuit de gemeente en de organisatie werd toegezegd hier tegen te zullen optreden en er werden deze keer zo'n 25 handhavers op 10 boten ingezet om mensen langs de vaarroute aan te spreken. Het bleek in de praktijk echter niet veel zoden aan de dijk te zetten.

Er waren dit jaar waarschijnlijk nóg meer van dergelijke feestjes, waarbij ook commerciële partijen de openbare ruimte rustig voor 100,- euro per persoon exploiteerden - terwijl de Pride-organisator elk jaar weer veel moeite moet doen om het evenement financieel rond te krijgen.


Kenmerken

Anders dan veel mensen denken, en nota bene ook de organisatie zelf suggereert, is de Amsterdamse Gay Pride niet voortgekomen uit de herdenking van de Stonewallrellen van 1969 in New York. In Nederland staat namelijk de jaarlijkse Roze Zaterdag in die traditie.

De Amsterdam Pride werd pas in 1996 door onder meer Siep de Haan vanuit danscafé Havana in de Reguliersdwarsstraat opgezet als een puur feestelijk evenement om vrijheid en diversiteit te vieren en de stad een aantrekkelijke bestemming voor homo's te laten blijven.

> Zie ook: Geschiedenis van de Gay Pride

Nog steeds heeft met name de dag van de Canal Parade een unieke sfeer van vrijheid en diversiteit, waarbij homo's, lesbo's, transgenders en vele anderen zich vrij en veilig kunnen voelen om eens helemaal anders of juist geheel zichzelf te kunnen zijn - met bijzondere ontmoetingen zoals die zich in het alledaagse leven zelden voordoen.


Anders-zijn

Zulke ontmoetingen en de gelegenheid voor LHBT'ers om zich vrij, en zelfs ook eens in de meerderheid te kunnen voelen, zijn aspecten die zelden expliciet benoemd worden, maar wellicht juist de kern van een Gay Pride zijn: openheid en ruimte voor anders-zijn creëren.

Deze functie wordt door de Amsterdamse Pride nog altijd vervuld, maar toch wordt geconstateerd dat er ook steeds meer mensen naar dit evenement komen die louter op zichzelf of hun eigen vriendengroep gericht zijn. De Pride dreigt hierdoor een soort Koningsdag te worden.

Creëren van ruimte voor anders-zijn is ook wat de homohoreca doet, en daar is een belangrijke ervaringswijsheid dat als ergens teveel hetero's komen, de homo's op een gegeven moment wegblijven. Het is te hopen dat het bij de Amsterdamse Pride niet zo ver zal komen.


Zie ook:
- DiepOnderzoek: Europese Pride-parades geen weerspiegeling van diversiteit onder LHBTs
- IncInc: Best practices voor een breed gedragen diversiteitsbeleid
- Matador Network: Dear straight allies, please don't come to pride until you've understood these 6 things





1 reactie(s)

Door Ellen Wybenga op 21-08-2017 om 18:59 uur:

Verheffers moeten we blijven, verleiders moeten we worden! XD




(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:









Meer nieuwsberichten:

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering





Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.