Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 4 augustus 2015

Grootste en drukste Gay Pride-straatfeesten sinds jaren

De viering van Amsterdam Gay Pride is dit jaar een onverwacht groot succes geworden: het belangrijkste straatfeest in de Reguliersdwarsstraat was het grootste sinds jaren en ook de Canal Parade op zaterdag trok ongekend veel bezoekers - Amsterdam en de Reguliers blijken nog steeds de potentie van een Gay Capital te hebben!
Het RGLRS-straatfeest in het westelijke deel van de straat
(klik voor een vergroting)


Canal Parade

Op de zaterdag van de Canal Parade was het prachtig zonnig, maar niet te warm zomers weer en mogelijk dat er daardoor flink meer mensen waren komen kijken dan in voorgaande jaren. Voor wat betreft de bezoekersaantallen lopen de schattingen uiteen van 300.000 tot 650.000.

In de kleurrijke botenparade voer ook dit jaar geen boot van homozaken uit de Reguliers meer mee - vanuit de gehele Amsterdamse homohoreca gaf alleen het kleine café 't Mandje van de Zeedijk nog acte de présance.

Wel waren er boten van homocafe's uit Haarlem, Utrecht en Rotterdam en er was weer een boot van (hetero)discotheek Jantjes Verjaardag uit het oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat:
Boot van Jantjes Verjaardag tijdens de Canal Parade
(klik voor een vergroting)

> Zie ook de vroegere Reguliersboten in de Canal Parade


RGLRS Street Party

Dit jaar was het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat versierd met ballonnenslingers in regenboogkleuren en banners waarop gememoreerd werd dat het dit jaar niet alleen de 20e editie van de Amsterdamse Gay Pride, maar ook van dit straatfeest in de Reguliers is:
Versieringen voor het RGLRS-straatfeest
(klik voor een vergroting)


Op vrijdagavond begon dit feest weer met het grootste Happy Hour van de stad, dat dit jaar nog sneller druk werd dan voorgaande jaren, mogelijk mede omdat om die tijd ook Anita Meyer als eerste artiest optrad. Ook burgemeester Eberhard van der Laan bleek hier samen met zijn vrouw en kinderen naar toe te zijn gekomen:
Burgemeester Van der Laan in de Reguliersdwarsstraat
(klik voor een vergroting)


Dit straatfeest werd net als vorig jaar weer onafhankelijk van de ondernemersvereniging georganiseerd door restaurant-bar La Cage (voorheen Dvars, EVE en ARC), in samenwerking met de Soho en bierbrouwer Heineken.

Het podium stond deze keer nog verder naar achteren, bijna tegen het Carlton Hotel, en er waren op meerdere plekken extra geluidsboxen geplaatst. Hierdoor was het feestgebied een flink stuk groter en de mensenmassa meer gespreid waardoor het wat minder dringen was dan in eerdere jaren.
In de verte het podium in het westelijke deel van de straat
(klik voor een vergroting)


Straatafsluiting

Door de enorme drukte op zaterdag werd dit straatfeest al in het begin van de avond geheel afgesloten. Op vrijdagavond hoefde dat pas tegen 23.00 uur, waardoor het gedurende het grootste deel van de avond vrij toegankelijk was.

Op zaterdag werden ook de meeste andere straatfeesten in het centrum afgesloten en raadde de politie mensen af om nog naar de stad te komen, iets dat voor zover bekend nog niet eerder gebeurde bij de Gay Pride.

Bij de afsluiting van de Reguliers waren enkele duidelijke verbeteringen aangebracht ten opzichte van eerdere jaren. Zo stonden er nu op diverse plekken rondom de straat grote matrixborden waarop al tijdig werd aangegeven dat de straat vol was en dat bezoekers beter konden omlopen:
Matrixbord op het Konignsplein geeft aan dat de straat vol is
(klik voor een vergroting)


Tijdens de afsluiting werden dit jaar aan de kant van Koningsplein en Vijzelstraat geen bezoekers meer naar binnen gelaten, alleen nog naar buiten. Wie naar het straatfeest wilde, kon alleen via de Bloemenmarkt, waar zich een rij met wachttijden tot wel drie kwartier vormde.

Er waren door middel van vervaarlijke draaihekken ook volledig gescheiden in- en uitgangen gecreëerd, waardoor in- en uitgaande bezoekers niet meer zoals voorheen door dezelfde spleet tussen de hekken door moesten. Tenslotte kwam ook het beveiligingspersoneel dit jaar ervarener en beheerster over.Video-impressie van het grote Gay Pride-straatfeest
op zaterdag 1 augustus 2015


Snappers' feestje

Net als vorig jaar vierde resto-bar Snappers de Gay Pride ook weer enthousiast mee, met waarschijnlijk de meest spectaculaire gevelversiering van de hele stad.

Op vrijdagavond werd het hier nog niet echt druk doordat het grote RGLRS straatfeest verderop in de straat gedurende het grootste deel van de avond toegankelijk bleef.

Met de enorme drukte op zaterdag was dat feest echter al snel afgesloten, zodat nu ook weer buiten bij Snappers een feest ontstond - het derde straatfeest in de Reguliersdwarsstraat:Video-impressie van het feest bij resto-bar Snappers
op zaterdag 1 augustus 2015


Caribisch straatfeest

Het Caribische feest in het oostelijke deel van de straat, dat traditiegetrouw door de Reality Bar wordt georganiseerd, had dit jaar drie buitentaps en een opvallend opblaasbaar podium. Hierop waren onder meer live optredens van Surinaamse en Antilliaanse bands:
Caribisch straatfeest in het oostelijke deel van de Reguliers
(klik voor een vergroting)


Dit straatfeest bleek gesponsored door Amnesty International, wat de tijdens een Gay Pride nogal uit de toon vallende lichtblauwe ballonnen bij dit feest verklaarde. Op vrijdagavond was dit feest gezellig druk, maar op de veel drukkere zaterdag was er ook in dit deel van de straat nauwelijks meer een doorkomen aan.


> Foto's van de Gay Pride-straatfeesten op Vrijdag & Zaterdag

> Zie ook de foto's op FacebookEuroPride 2016

Het succes van de Gay Pride 2015 vormt een mooie opmaat naar volgend jaar wanneer de Amsterdam Gay Pride onder de vlag van EuroPride zal plaatsvinden én tegelijk ook de Roze Zaterdag voor het eerst sinds 1994 weer in Amsterdam gehouden wordt!1 reactie(s)

Door Sergio Leatomu op 14-11-2017 om 9:22 uur:

Alles is perfect zoals het is, ook als je denkt van niet! XD
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.