Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 25 juli 2012 23.54 uur:

Politienetwerk Roze in Blauw is 24 uur per dag paraat

Eerder vandaag vond op het hoofdbureau van politie aan de Elandsgracht een bijeenkomst plaats voor homohoreca en -bedrijven, die was georganiseerd door Roze in Blauw, het homonetwerk van de Amsterdamse politie.

Bedoeling van de bijeenkomst was om eens op een wat meer informele manier van gedachten te wisselen over wat ondernemers en de politie voor elkaar kunnen betekenen als het gaat om homogerelateerde misdrijven.

Voor dit initiatief waren alle homocafe's en aanverwante bedrijven uitgenodigd, maar uiteindelijk waren maar 7 personen komen opdagen. Dit geringe aantal verhinderde echter niet dat het een nuttige en leerzame bijeenkomst werd.

Dilemma's

De aanwezige ondernemers zeiden dat ze eigenlijk relatief weinig met antihomogeweld te maken hadden, maar dat ze persoonlijk wel voorzichtig zijn met hoe ze over straat gaan: niet hand in hand of opzichtig gekleed bijvoorbeeld.

Op de vraag of je jezelf wel zo moet inhouden en terugtrekken, antwoordde woordvoerder Ellie Lust van Roze in Blauw met dat als je ergens geen goed gevoel bij hebt, je het ook beter niet kunt doen. Dat is geen kwestie van angst, maar van zorgen dat er geen ongelukken gebeuren.

Meldingen

Een belangrijke vraag die gesteld werd, was wat de politie nou doet met een aangifte of met een melding. Veel mensen denken namelijk dat dat geen enkele zin heeft, en stappen daarom niet naar de politie.

Vanuit Roze in Blauw werd benadrukt dat ook een eenvoudige melding van homogerelateerd geweld altijd zin heeft: het wordt dan in elk geval geregistreerd en als daar dan bijvoorbeeld uit blijkt dat een persoon of een plek vaker problemen geeft, dan kan de politie daar vaker heen gaan, om potentiele daders af te schrikken of bekende daders aan te spreken.

Telefoonnummers

Wat geen van de aanwezigen wist, was dat Roze in Blauw een eigen telefoonnummer heeft, dat 24 uur per dag bereikbaar is en door eigen mensen van het homonetwerk bemand wordt. Dit nummer werd toen even duidelijk genoemd, zodat iedereen het kon opschrijven of in zijn telefoon kon opslaan:

Roze in Blauw: 020-559 53 85

Nieuw nummer: 088-169 1234

Ook werd nog eens uitgelegd dat op het moment dat er een incident plaatsvindt, je 112 moet bellen. Dat nummer is namelijk niet, zoals veel mensen nog denken, alleen voor levensbedreigende situaties, maar voor alle gevallen waarin je op heterdaad een misdrijf ziet gebeuren.

(Voor alle overige problemen die zich op of rondom de Reguliersdwarsstraat afspelen is de zogeheten Buurtregisseur verantwoordelijk. Voor de Rembrandtpleinbuurt, waar de Reguliersdwarsstraat onder valt, is dat sinds kort Diana Burggraaf, die op deze wijze bereikbaar is)

Zichtbaarheid

De politie-agenten van Roze in Blauw zullen binnenkort bij speciale inzet op straat meer herkenbaar worden. Op de gele hesjes die dan over het uniform heen gedragen worden, zal dan de tekst "Roze in Blauw" komen te staan. Dit om te laten zien dat er ook homomannen en -vrouwen bij de politie werken - van allochtone minderheden is dat immers 'vanzelf' al zichtbaar.

Tenslotte is het nog leuk om te vermelden dat Roze in Blauw al in 1998 werd opgericht, in aanloop naar de Gay Games, die dat jaar in Amsterdam plaatsvonden en die door de meeste aanwezigen nog altijd werden herinnerd als het absolute hoogtepunt van zichtbaarheid en vrijheid.

- Homepage: www.rozeinblauw.nl

0 reactie(s)


(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.