Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 26 februari 2012 22.45 uur:

Grote Regulierszaken hopen op meer hetero's

Ruim een half jaar na de gezamelijke heropening van drie grote bars in de Reguliersdwarsstraat, maakt het tijdschrift Nieuwe Revu deze week eerstmaals een balans op. Het blad constateert dat veel homo's wegblijven en dat de grote bars daarom nu op zoek zijn naar meer hetero's.


Soho, Taboo en het Exit Café zijn echter nog wel degelijk goed gevuld met homo's, maar in Ludwig en EVE blijven de bezoekersaantallen achter bij de verwachtingen. Havana is vorige maand zelfs al weer gesloten en zal zich in een nieuwe vorm hoofdzakelijk op een heteropubliek gaan richten.

De eigenaren van Havana, EVE en Exit denken dat de Reguliersdwarsstraat als "hardcore gay straat" verleden tijd is. Ook de eigenaar van Ludwig, Casper Reinders, laat weten dat zijn zaak zich nu vooral richt op hippe kids, zowel gay als hetero.

De journalist van Nieuwe Revu ontwaart in Ludwig vooral heterojongens en -meiden. Een aanwezige homo suggereert echter: "alle mannen hier lijken hetero, maar zijn diep van binnen gay" en signaleert daarmee een trend waarbij mensen hun seksuele voorkeur niet meer op uiterlijke wijze laten zien.

Valse start

Aanvankelijk was Ludwig wel op een homopubliek gericht, maar daar bleek te weinig animo voor en Reinders spreekt wat dat betreft dan ook van een valse start.

Wat het artikel echter niet vermeld is dat die valse start vorig jaar begon met een reeks ongelukkige incidenten: het hek met de doorbitch bij Ludwig, de besloten openingsfeestjes bij Ludwig en EVE op 21 juli en de afhekking van de straat tijdens Gay Pride. Hierdoor voelden veel trouwe bezoekers zich niet meer welkom in hun eigen straat.

In de maanden daarna werd vervolgens niets gedaan om dat gevoel weer weg te nemen. Ook een hernieuwde promotie of gezamelijke activiteiten om de Reguliers weer op de kaart te zetten bleven uit, ondanks de speciaal daartoe opgerichte ondernemersvereniging.

Nieuwe Exit

Menigeen hoopt nog dat de nieuwe Exit dan wel weer een nieuwe impuls voor het homoleven zou kunnen betekenen. Deze hoop lijkt vergeefs, want in Nieuwe Revu liet eigenaar Rob de Jong weten dat hij van de Exit geen homodisco meer wil maken: "Een pure gay-club is niet meer van deze tijd. De nieuwe club Exit wordt gay-minded en laagdrempelig voor hetero's".

Of de darkroom terugkeert is eveneens onzeker, de eigenaar denkt eerder aan een loungeruimte met gedimd licht waarbij hij dan in het midden laat wat daar wel en niet mag gebeuren. De club zal in elk geval een volledig nieuw interieur en ook een nieuwe naam krijgen. De opening staat voorlopig gepland voor eind juli.

Gay Destination

Dit betekent dat Amsterdam voortaan dus geen grotere homodiscotheek voor een mainstream publiek meer zal hebben. Afgezien van het kleine trendy Roque en de fetish-gerichte clubs Fuxxx en Church elders in de stad, zal men voor een avondje dansen dus aangewezen zijn op reguliere feesten.

Wat de Reguliersdwarsstraat betreft zal de komende tijd moeten blijken of de straat zich nog als het vlaggeschip van de Amsterdamse gay scene zal kunnen presenteren, of dat haar positie zal moeten worden bijgesteld, net zoals de gemeente onlangs haar ambitie van een Gay Capital naar een Gay Destination terugschroefde.

UPDATE 24-4-2012:
Inmiddels heeft de eigenaar van de Exit laten weten dat hij er wel degelijk een gay club van wil maken > Lees meer

1 reactie(s)

Door Mark op 23-03-2018 om 23:14 uur:

Jammer om te lezen dit. Het voelt als afsterven. Als ik terug ga naar mijn tijd toen ik 23 jaar oud was en in 1993 in Amsterdam Regulierdwarsstraat liep was er een gezellige sfeer. Een gay sfeer welke alleen die personen kent net als ik welke er in die tijd er liepen. Het is jammer om het zo te laten uitsterven. Het komt de homo emancipatie niet ten goede. De homo's die dat wel denken slapen in een roes totdat we teruggeworpen zullen worden in 1920 en alles weer opnieuw begint. Vechten voor je bestaan. Opnieuw uit de kast komen. Maar nu wordt het harder vechten wellicht eeuwen omdat Nederland aan het veranderen is. Nee ik ben niet negatief. Ik kijk in de toekomst. We leven in een vicieuze cirkel dat normaal weer opnieuw begint alleen uit die volgende cirkel is moeilijk uit te komen. Denk maar eens goed na!
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.