Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 29 april 2017

Koningsdag: ondanks de kou toch goed bezochte straatfeesten

De straatfeesten ter gelegenheid van Koningsdag zijn dit jaar behoorlijk goed bezocht, ondanks dat het voor het derde jaar op rij veel te koud was voor de tijd van het jaar.
Konigsdag in het Secret Village-deel van de Reguliers
(klik ter vergroting)


KoningsNacht

De avond voorafgaand aan Koningsdag heet sinds een aantal jaren KoningsNacht en ook dan zijn er al straatfeesten, zij het wat kleinschaliger dan op Koningsdag zelf. Dit jaar was het flink koud, maar de voorspelde regen bleef gelukkig uit.

Toch werd het door de weersomstandigheden maar langzaam druk. In het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat, sinds vorig jaar omgedoopt tot Secret Village, was een kleinschalig straatfeest waarbij bekende DJ's uit de straat optraden, zoals Morinho, Rob Boskamp en The G-Team.

In het oostelijke deel van de straat organiseerde heterodiscotheek Jantjes Verjaardag eveneens weer een straatfeest, waarvoor net als vorig jaar een enorme stellage voor de zaak was gebouwd, die zowel het podium voor de artiesten als de drank- en snackverkoop omvatte:
Straatfeest bij Jantjes Verjaardag
(klik ter vergroting)


Wat opviel was dat dit jaar bij beide straatfeesten geen ballonversiering was aangebracht, waardoor zowel het westelijke als het oostelijke deel van de straat een weinig feestelijke indruk maakten. Alleen een paar individuele zaken hadden nog wel oranje ballonnen.

De ondernemersvereniging voor Secret Village heeft uit kostenoverwegingen van deze versiering af gezien om zodoende een financiële buffer voor komende straatfeesten te creëren. Wel hing aan appartementsgebouw De Regulier weer als vanouds de reusachtige Nederlandse vlag:
Nederlandse vlag aan gebouw De Regulier
(klik ter vergroting)


KoningsDag

Op Koningsdag zelf mochten de straatfeesten al om 12.00 uur beginnen, maar moeten ze sinds 2012 al wel om 20.00 uur weer afgelopen zijn. Ook op deze dag was het aardig koud en waren er in het begin van de middag wat regenbuien, maar later brak toch de zon nog door.

De straatfeesten in beide delen van de Reguliersdwarsstraat kwamen hierdoor maar langzaam op gang, maar tegen het eind van de middag was het toch weer flink dringen geblazen.

Bij Jantjes Verjaardag stond het hele stuk straat vol en traden onder de naam Oranje Straat Festijn populaire Nederlandse feest-DJ's op, waaronder Tino Martin, Dries Roelvink en Pascal Redeker:
Straatfeest bij Jantjes Verjaardag
(klik ter vergroting)


In het westelijke deel van de straat was voor het pand van het vroegere restaurant Margarita een klein podium gebouwd met daaromheen een grote bar met buitentaps. Aan het pand zelf hing een reusachtig spandoek met de aankondiging dat hier over enkele maanden een nieuwe gay zaak opent, namelijk bar-dinnershow-restaurant BurlesQue:
Podium voor het pand van de toekomstige BurlesQue
(klik ter vergroting)


De pop-up Bar Broker, die tijdelijk in het pand van het vroegere La Cage zit, wilde op Koningsdag een WK Bierdrinken organiseren, maar dit kon op het laatste moment niet doorgaan omdat er geen vergunning voor was aangevraagd. Het haalde nog wel de column van de uitgaansverslaggever van Het Parool, die toen maar verder ging naar het lesbische café Saarein in de Jordaan.

Twee andere hetero-uitgaansgelegenheden, resto-bar Snappers en bar-dancing Congo waren na feestjes gedurende Koningsnacht op Koningsdag zelf helemaal gesloten, waardoor er in een vrij groot deel van de straat weinig te beleven viel, aangezien hier ook maar weinig restaurants voedsel op straat verkochten.Straatfeest in het westelijke deel van de Reguliers


Om 20.00 uur moesten alle straatfeesten stoppen, wat normaal gesproken als veel te vroeg zou zijn ervaren, maar deze keer kwam er net rond die tijd een regenlucht en werd het snel kouder. Het publiek vertrok toen snel naar huis of zocht de indoor parties bij club NYX of de Soho op.


> Foto's: King's Night & Day 2017


Veiligheid

Volgens de politie is Koningsdag 2017 relatief rustig verlopen en waren er iets minder aanhoudingen dan vorig jaar. Ook in de Reguliersdwarsstraat hebben zich, voor zover bekend, geen incidenten voorgedaan.

Wel opmerkelijk was de afwezigheid van veiligheidsmaatregelen: er was maar weinig politie te zien en bij de straatfeesten zoals in de Reguliers en langs de Amstel waren geen maatregelen om zo nodig de bezoekersaantallen te beperken. Ook waren nauwelijks particuliere beveiligers zichtbaar.

Dit in tegenstelling tot de Gay Pride, wanneer vanuit de gemeente wel strenge veiligheidseisen aan deze straatfeesten worden gesteld, wat de homohoreca en de Pride-organisator op flinke kosten jaagt en afbreuk doet aan de open karakter van de Pride.

Tijdens de EuroPride vorig jaar was er bovendien nog angst voor terroristische aanslagen, overigens zonder dat daar een concrete aanwijzing voor was. Voor Koningsdag werd daar echter niet meer over gerept. Er was nu wel ME in de stad, maar die helpt meer tegen rellen dan tegen aanslagen.

In de beleidsregels van de gemeente komt dit verschil tussen beide evenementen vreemd genoeg niet met zoveel woorden naar voren. Wel geldt dat met Koningsdag in de binnenstad alleen nog kleinschalige evenementen zijn toegestaan, maar de genoemde straatfeesten zijn met Gay Pride niet veel groter.

1 reactie(s)

Door Karel van Egten op 1-05-2017 om 11:53 uur:

Verheffers moeten we blijven, verleiders moeten we worden! XD
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.