English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 30 december 2013 20.48 uur:

Gemeente kiest 'nieuwe' organisator voor de Gay Pride + Update
Amsterdam Gay Pride Onlangs heeft de gemeente Amsterdam de vergunning voor het organiseren van de jaarlijkse Amsterdam Gay Pride (AGP) toegekend aan een nieuwe organisatie.

Sinds 2006 werd dit evenement georganiseerd door ProGay, maar op 19 december j.l. is de vergunning toegekend aan de nieuw opgerichte stichting Amsterdam Gay Pride, eveneens afgekort tot AGP. De vorige vergunning werd in 2010 voor een periode van 3 jaar verleend, maar of dat ook nu weer geldt, is nog niet bekend.


ProGay kreeg onlangs een nieuw geheel bestuur onder leiding van Hugo Braakhuis, die vooral bekend is als de vroegere uitbater van homocafé Montmartre in de Halvemaansteeg.
Om onbekende redenen besloten Irene Hemelaar en twee andere medewerkers, die sinds 2012 de werkorganisatie van ProGay vormden, onlangs op eigen houtje verder te gaan, waartoe de Stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) werd opgericht.

Als gevolg van deze opsplitsing waren er deze keer drie kandidaten die zich bij de gemeente hadden aangemeld om voor de Gay Pride-vergunning in aanmerking te komen:
- de stichting ProGay
- de nieuwe stichting Amsterdam Gay Pride (AGP)
- Gay Business Amsterdam (GBA)

GBA heeft de Amsterdamse Pride in 1996 opgezet en deze tot 2006 georganiseerd, waarna de gemeente de vergunning op het laatste moment aan ProGay overdroeg.
Van 2009 t/m 2011 was ProGay gevestigd in dit pandje
in het oostelijk deel van de Reguliersdwarsstraat


De jaarlijkse Gay Pride en dan met name de Canal Parade waren naar buiten toe zeer succesvol, maar binnen de homogemeenschap bleef er kritiek op de aanpak van ProGay. Zo zou de botenparade teveel een varende receptie voor grote bedrijven zijn geworden, waarin lokale homocreativiteit nauwelijks meer zichtbaar is.

Ook de organisatie van de diverse straatfeesten verliep niet vlekkeloos. Voor de grote Gay Pride street party in het westelijk deel van de Reguliersdwarsstraat werd de samenwerking met ProGay met het jaar moeizamer.

Menigeen vraagt zich daarom af waarom de gemeente ook met Gay Pride de vergunningen voor de straatfeesten niet rechtstreeks aan de ondernemers(verenigingen) in de verschillende straten verleent, net zoals met Koninginnedag gebeurt. De overkoepelende marketing-activiteiten zouden dan door de gemeente of door een evenementenbureau gedaan kunnen worden.


Update 11-1-2014:

Inmiddels is bekend geworden dat de stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) de vergunning ook weer voor de komende 3 jaar heeft verkregen, inclusief het organiseren van de EuroPride die in 2016 in Amsterdam zal plaatsvinden.

De Stichting AGP heeft hierover laten weten: "De gemeente liet haar keuze op AGP vallen onder andere vanwege de realistische, transparante en volledige begroting. Daarnaast hecht de gemeente waarde aan het brede draagvlak dat de stichting heeft onder de vele belangenorganisaties en ondernemers waarmee zij samenwerkt."

Hugo Braakhuis, de oprichter van ProGay, liet weten dat de stichting AGP gebruik mag gaan maken van het kantoor, de inboedel en de infrastructuur die tot nu toe door ProGay gebruikt werd. De stichting ProGay zal naar verluid worden opgeheven.

Tenslotte werd nog bekendgemaakt dat het thema van de Amsterdam Gay Pride 2014, die van zaterdag 26 juli tot en met zondag 3 augustus plaatsvindt, "Listen" is.


- Zie ook de berichten op Gay.nl - GaySite.nl - AmsterdamFM.nl

5 reactie(s)

Door Regenboogglitterpony op 31-12-2013 om 17:18 uur:

Toppertjes! Gay Pride will never die!Door Koning Oliebol op 31-12-2013 om 19:09 uur:

Gay pride forever, bitches!Door Otto Hoes op 4-01-2014 om 18:30 uur:

Ik zeg, gaan met die banaan, jawel!Door Monique op 10-01-2014 om 21:22 uur:

Unique Ambition Challenge 2014!Door Kelly Kersten op 14-01-2014 om 20:06 uur:

Kijk, denk en doe. Ga geen enkel ieder experiment uit de weg. Doe wat je doet met aanstekelijk enthousiasme en échte betrokkenheid. Dat is de kern van de zaak!
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om reacties te plaatsen)

Reageer:

Naam:

Meer nieuwsberichten:

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering

- Spread the Love via 12 reusachtige harten in de straat

- Eerste flagshipstore van MR. Riegillio geopend

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.