English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


NIEUWS
 


14 december 2011 23.59u:

Pink Christmas geopend met eerste LesbICOONingin

Eerder vanavond is met een druk bezochte receptie het jaarlijkse homo-winterevenement Pink Christmas geopend. Tevens werd bij deze gelegenheid de eerste LesbICOONingin uitgeroepen.

De receptie vond plaats in Ludwig II, niet alleen een ruime en fraaie, maar ook een toepasselijke locatie. De openingsreceptie van de eerste Pink Christmas, in 2008, vond namelijk eveneens op deze plek plaats, zij het dat dit toen nog de in aanbouw zijnde April III was (zie deze reportage).

Toen vanavond de Ludwig eenmaal goed gevuld was met bijna iedereen die er in het Amsterdamse homowereldje toe doet, plus opvallend veel (lesbische) vrouwen, hield ProGay-voorzitter Irene Hemelaar de openingsspeech.

Enigszins onverwacht vertelde zij dat Pink Christmas dit jaar in het teken staat van veiligheid. Dit bleek niet te gaan om nog strengere organisatorische veiligheidseisen van overheidswege, maar om veiligheid voor homoseksuele en lesbische mensen.

Als een positief initiatief noemde Hemelaar dat de Drag Queen Olympics-schaatswedstrijd op het Leidseplein dit jaar beveiligd zal gaan worden door jongens van marokkaanse komaf.
Minder positief zijn echter de uitkomsten van een onderzoek naar geweld tegen lesbische vrouwen, dat binnenkort gepubliceerd zal gaan worden.

Wat Irene Hemelaar betreft zou het zo moeten zijn dat in Amsterdam iedereen zich veilig voelt. Of het nou gaat om homo's of lesbiennes, vrouwelijke mannen of mannelijke vrouwen - iedereen moet zichzelf kunnen zijn.

Dat is essentieel om Amsterdam een "Gay Destination" te laten zijn, aldus de ProGay-voorzitter, die daar, om het verraste publiek voor te zijn, half schertsend aan toevoegde dat het predikaat "Gay Capital" overboord gezet was (of is dat misschien een conclusie uit de MANEO-conferentie van begin deze maand?).

Hemelaar eindigde met te vertellen dat Pink Christmas en de Gay Pride niet alleen een project van ProGay zijn, maar dat het van iedereen moet zijn. Het moet gemaakt en gedragen worden door organisaties, ondernemers, vrijwilligers, etc.
Om de samenwerking tussen al die betrokkenen te bevorderen, zal ProGay in januari speciale bijeenkomsten gaan organiseren.

Tijdens de openingsreceptie werd dit jaar ook voor het eerst iemand uitgeroepen tot LesbICOONingin. De stichting Ondersteboven had uit talrijke aanmeldingen 5 genomineerden gekozen, allemaal vrouwen die als een icoon voor de lesbische gemeenschap kunnen gelden.

Van hen werd Ellie Lust, voorzitter van de werkgroep Roze in Blauw van de Amsterdamse politie, uitgeroepen tot de LesbICOONingin 2011 - wat achteraf ook geheel paste bij het eerder genoemde thema veiligheid.

Na afloop konden alle aanwezigen nog even naborrelen, totdat om 20.00 uur Ludwigs vrouwenfeestje Ludwina begon - voor al dan niet lesbische vrouwen is er in elk geval meer dan ooit in de Reguliersdwarsstraat!


> In de Reguliersdwarsstraat vindt in het kader van Pink Christmas op zaterdag 17 december weer de Roze Kerstmarkt plaats.

- Meer info over de Pink Christmas-activiteiten elders in de stad: www.pinkchristmas.nl

- Berichten in Het Parool en op Dichtbij.nl
Meer nieuwsberichten:

- Live Songfestival kijken in de gaycafés

- Koningsnacht en Koningsdag weer massaal gevierd

- Lesbische bar B'Femme feestelijk geopend

- Op 9 april opent de lesbische bar B'Femme!

- De wegwerkzaamheden zijn weer hervat

- Veilig uitgaan met Dress & Dance

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.