Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


NIEUWS
 


27 juni 2011:

Sjoerd Kooistra - 1 jaar na zijn overlijden

Vandaag is het precies een jaar geleden dat horecamagnaat Sjoerd Kooistra een einde aan zijn leven maakte. In de maanden daarvoor en daarna werden vele van zijn cafe's noodgedwongen gesloten, waaronder alle bekende homozaken in de Reguliers- dwarsstraat.

Naast dat dit een enorme klap voor de straat en voor de Amsterdamse gay scene was, riep het ook vele vragen op: hoe kon zo'n imperium zo snel instorten en wat dreef Kooistra tot zijn ultieme daad?

Veel antwoorden zijn inmiddels te vinden in het boek "De Zaak Kooistra", geschreven door de journalisten Henk Willem Smits en Joost van Kleef van Quote. Heel toepasselijk werd dit boek op 28 april j.l. gepresenteerd in Kooistra's ooit favoriete pub Soho.

Piramidespel

Uit het boek komt duidelijk naar voren dat Kooistra's horeca-imperium al vrij snel het karakter van een piramidespel kreeg: met de inkomsten uit de ene zaak werd veel te snel een volgende, grotere zaak aangekocht, enzovoorts.

Alle betrokken partijen, Kooistra zelf, zijn naaste medewerkers, enkele familieleden en veel pachters deden hier allemaal in mee en konden er bijna niet meer uit stappen zonder zware financiële gevolgen. Sjoerd Kooistra was de Bernard Madoff van de Nederlandse horeca.

Zelfs de grote brouwerijen bleken vrijwel blindelings in dit piramidespel mee te hebben gedaan: in een gestaag krimpende biermarkt waren de enorme Kooistracafe's met hun happy hours gewoon te aanlokkelijk om zoveel mogelijk bier door te draaien.

Ontluistering

Sjoerd Kooistra zelf komt in het boek naar voren als een self made man, die tegen elke prijs wilde ontkomen aan de armoede en de uitsluiting van zijn jeugd. In de media beweerde hij altijd zuinig te leven, maar achteraf bleek Kooistra miljoenen te hebben gespendeerd aan dure vriendjes, dure reizen, dure auto's tot en met een vakantievilla van 7 miljoen.

Zelfs zijn naaste medewerkers waren hier maar ten dele van op de hoogte. Voor hen waren dit dan ook bittere, teleurstellende onthullingen, aangezien Kooistra anderen steeds minder gunde en ook in zijn zaken niets meer wilde investeren.

Erfgenamen

In het boek "De Zaak Kooistra" geven vele betrokkenen talrijke komische en tragische inkijkjes in het leven en werk van de horecamagnaat. Onder hen zijn accountant Henk Wustenveld en Martin Nijdam, die beide feitelijk ook Kooistra's "erfgenamen" zijn.

Wustenfeld exploiteert (samen met kooistra's nichtje en secretaresse Grietje van der Veen) tegenwoordig namelijk het Drie Gezusterscomplex in Groningen en Nijdam (samen met zijn vrouw Frances Neesen) de Soho in de Reguliersdwarsstraat - beide iconen van het vroegere imperium.

Voor Kooistra's weduwnaar Dick Loorbach is er, voor zover bekend, niets overgebleven. Al hun fraaie woningen stonden op naam van "de zaak" en werden dan ook al snel door schuldeisers compleet leeggehaald.

Dick Loorbach werd vervolgens ook nog eens persoonlijk failliet verklaard. Hij was namelijk zo onverstandig geweest om met Sjoerd de maatschap Kooistra-Loorbach aan te gaan en daarmee de nieuwste Drie Gezusterszaken te exploiteren. Had dat gewoon via Plassania Beheer BV gegaan, dan was Loorbach niet persoonlijk aansprakelijk geweest voor de schulden van die zaken.

Puinruimen

Martin Nijdam vertelt in het boek dat hij de puinruimer van het Kooistraconcern was:

"Neem de Reguliersdwarsstraat. Daar heb ik in vijf jaar drie keer de hele handel gesaneerd. Elke keer dat ik weer terugkwam, werden er weer absurde bedragen aan medewerkers betaald en waren de kosten twee keer zo hoog als de inkomsten. Bij de laatste pachter heeft Kooistra er in veertien maanden 690.000 euro bij moeten leggen." (p.106)

De laatste jaren vertrouwde Kooistra niemand meer, dacht dat zijn pachters zich verrijkten en roofden. Dan ontsloeg hij ze op staande voet en schoof Martin Nijdam naar voren om betreffende zaken te saneren. Uiteindelijk runde die daardoor in 2005 maar liefst 38 exploitaties.

Sinds juni 2009 was Nijdam op deze wijze ook interimdirecteur van Reguliers BV, waarmee de zaken in de Reguliersdwarsstraat geëxploiteerd werden. Bij het faillissement van Reguliers BV op 28 september 2010 bleek dat de Regulierszaken (al jaren) verliesgevend waren.



Logo's van Reguliers BV en
de afzonderlijke zaken


Na het faillissement van Plassania op 13 september 2010 ging curator mr Seerp Gratama aan de slag om nieuwe exploitanten voor de cafe's te zoeken. De auteurs van het Kooistraboek hebben inzage gehad in het bod van 1 van de geinteresseerde partijen:

"De zaken in de Reguliersdwarsstraat zijn allang dicht en minder waard vanwege de specifieke doelgroep. Toch zouden ze nog goed zijn voor 1 miljoen euro. Soho was een goed verzorgde zaak en is 0,5 miljoen euro waard. De pas verbouwde April mag 350.000 euro kosten. Exit is een afgeleefd pand dat vanwege geluidsoverlast en vergunning voor een deel niet meer gebruikt kan worden en is daarom hooguit 150.000 euro waard." (p. 244)

Dit aldus het oordeel van een kandidaat-koper die het niet geworden is - mogelijk omdat de Soho toch niet zo goed verzorgd was en 3,5 ton voor de April wel erg weinig was.

Doorstart

Al met al duurde het lang voordat de zaken in de Reguliersdwarsstraat nieuwe exploitanten kregen, maar inmiddels gaan ze allemaal één voor één weer open:

- Lunchroom Downtown is overgenomen door de achterbuurman van Studio 2, die dit legendarische zaakje in oude stijl herstelde en op 21 maart 2011 heropende.

- Café Soho is overgenomen door Martin Nijdam. Hij bracht enkele verbeteringen aan, maar liet Kooistra's interieurstijl onveranderd en heropende de zaak weer op 3 maart 2011.

- Café April is overgenomen door Casper Reinders, die de beroemde zaak een compleet nieuw interieur én een nieuwe naam zal geven. Heropening is gepland voor juli 2011.

- Bar ARC is overgenomen door Alexis Deenen, voorheen barman en manager van de Regulierszaken. Hij zal de ARC restylen en onder de naam EVE in juli 2011 heropenen.

- Club Exit zal naar verwachting een nieuwe eigenaar met alle nodige ervaring krijgen. Vanwege jarenlang achterstallig onderhoud is een grootschalige verbouwing nodig en zal heropening dus nog wel even op zich laten wachten.

Overlijdensdatum

Wat betreft de overlijdensdatum van Kooistra namen de media van elkaar over dat hij was overleden op dezelfde dag als dat zijn lichaam werd gevonden, maandag 28 juni 2010. Reguliers.net berichtte echter eerder al dat in de overlijdens- advertentie en bij de Kamer van Koophandel zondag 27 juni genoemd werden.

Het Kooistraboek is over de datum ook niet eenduidig. Uit een foto blijkt bijvoorbeeld dat op Kooistra's grafsteen weer 28 juni staat. Wel wordt verteld dat hij is overleden aan een overdosis pillen. Op RTV Noord verklaarden de beide auteurs eerder vandaag dat er door die methode waarschijnlijk enige tijd tussen de daad en het daadwerkelijke overlijden zat.


Meer lezen...

Het boek "De Zaak Kooistra" is inmiddels toe aan de 5e druk en is voor € 19,95 verkrijgbaar in de boekhandel of via de website van uitgeverij L.J. Veen




Meer nieuwsberichten:

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering





Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.