English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    YouTube    RSS-feed   


  


NIEUWS
 


23 januari 2011:

Weer ophef over vergunningverlening Gay Pride

Afgelopen week ontstond er, inmiddels bijna traditiegetrouw, weer ophef over de vergunningverlening voor de jaarlijkse Gay Pride.

Uit een artikel in De Telegraaf van afgelopen donderdag (dat echter al de nacht ervr op de website van de GayKrant stond) bleek dat zowel ProGay als GBA een vergunningaanvraag voor het organiseren van de Gay Pride 2011 hadden ingediend, vermoedelijk afgelopen oktober al.

Aanvragers
De stichting ProGay heeft de Gay Pride de afgelopen 5 jaar georganiseerd en houdt sinds eind november kantoor in de Reguliersdwarsstraat 121.
De stichting GBA (Gay Business Amsterdam) werd in 1995 vanuit de oude Havana opgericht, heeft de Gay Pride met de botenparade bedacht en deze vanaf het begin in 1996 tot en met 2005 georganiseerd.

Voorlopige beoordeling
Voor de aanvraag van ProGay is 260.000 euro aan subsidie nodig, voor die van GBA slechts 50.000 euro. Beide aanvragen zijn in eerste instantie als inhoudelijk gelijkwaardig beoordeeld en ook voldoen beide aan de beoogde uitstraling van het evenement. Desondanks bleek burgemeester Van der Laan een voorlopige keuze voor ProGay te hebben gemaakt.
SP-fractievoorzitter Laurens Ivens laat hierover onder meer weten: "De gemeente moet zoveel mogelijk waar voor zijn geld krijgen. Bij gelijkwaardigheid moet men aan de goedkoopste aanbieder voorrang geven."
Namens ProGay gaf voorzitter Irene Hemelaar vervolgens via een reactie tegenover de GayKrant wat meer duidelijkheid over de gang van zaken.

Opmerkelijk
Volgens GBA is de voorlopige keuze voor ProGay des te opmerkelijker, aangezien de Amsterdamse rekenkamer vorig jaar nog tot de conclusie kwam dat de subsidies voor de nodige veiligheidsmaatregelen (uit het zogeheten Veiligheidsfonds) in de jaren 2007 t/m 2009 onrechtmatig verleend zijn.
Dit vanwege het ontbreken en/of de onvolledigheid van de voor een subsidie-aanvraag en -vaststelling vereiste stukken. De verantwoordelijke directie Communicatie-Externe Betrekkingen (CEB) van het gemeentebestuur bleek echter evenzeer nalatig en laks. Wel zijn elk jaar aan beide kanten kleine verbeteringen zichtbaar geweest.

Definitieve verlening
Afgelopen vrijdag kwam tenslotte het bericht dat ProGay de definitieve vergunning voor de organisatie van Gay Pride 2011 heeft gekregen. De gemeente heeft voor ProGay gekozen omdat hun begroting beter en professioneler in elkaar zit, met name op het gebied van de veiligheid: "De regels zijn sinds 2005 aanzienlijk strenger, wat om een andere, duurdere organisatie vraagt dan daarvoor." De gemeente heeft de intentie om de vergunning ook voor 2012 en 2013 aan ProGay te verlenen.

Reacties
Namens GBA liet penningmeester Peter Kramer gisteren tegenover Het Parool weten dat zij zich gepasseerd voelen en teleurgesteld zijn dat ProGay hun verzoek om gezamelijk een vergunning aan te vragen heeft afgewezen.
Voorzitter Irene Hemelaar van ProGay liet daarop weten: "We hebben GBA in november uitgenodigd om activiteiten te organiseren als wij de vergunning zouden krijgen. Die uitnodiging staat nog steeds."

Inschrijving botenparade
Voor deelname aan de botenparade op zaterdag 6 augustus kan men zich van 1 maart tot 1 april aanmelden via de website www.weareproud.nl. Vermoedelijk zullen er weer 80 plaatsen beschikbaar zijn, waarvoor geloot zal worden en waarbij homogerelateerde boten voorrang zullen krijgen.

Vorig jaar deden voor het eerst sinds het begin van de Gay Pride geen boten van homozaken uit de Reguliersdwarsstraat mee. Het grote straatfeest kon, gesponsored door Heineken, nog wel op het laatste moment doorgaan.

- Achtergrond: Gedonder in De Telegraaf

> Zie ook: Dossier Gay Pride^


Meer nieuwsberichten:

- Driedaags straatfeest op komst: Reguliers Celebrates!

- Clubs zijn weer open, coronabeperkingen bijna voorbij

- Nieuwe gaybar geopend in de Korte Reguliersdwarsstraat

- Restaurants en cafés mogen weer open tot 22.00 uur!

- Alle horeca voorlopig weer GESLOTEN + Update

- Horeca voorlopig nog maar tot 17.00 uur open + Update

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.