Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


NIEUWS
 


1 januari 2011 18:45u:

Downtown voorlopig gesloten

Sinds vandaag is lunchroom Downtown voor nog onbepaalde tijd gesloten. Downtown, vanouds algemeen bekend onder de soms verwarrende naam Coffeeshop Downtown, was de oudste, de kleinste én de laatste nog geopende homozaak uit de hele reeks waar de Reguliers decennialang om bekend stond.

Net als alle grote regulierszaken was ook Downtown eigendom van wijlen horecamagnaat Sjoerd Kooistra. Downtown werd echter niet via de Reguliers BV geëxploiteerd, maar rechtstreeks door Kooistra's Plassania Beheer BV aan de uitbater verpacht. Omdat de zaak nog redelijk goed liep, leek Downtown het lot van de grote zaken bespaard te kunnen blijven...Downtown op haar laatste avond
31 december 2010


De huur/pacht voor Downtown werd altijd tijdig betaald, maar naar nu bekend is geworden, heeft Plassania c.q. de curator deze huur sinds het overlijden van Kooistra niet doorbetaald aan de eigenaar van het pand. Deze is daarom onlangs een ontruimingprocedure begonnen. Daarop heeft de pachter, na 10 dienstjaren, de eer aan zichzelf gehouden en de exploitatie van Downtown gestaakt.

Naar verwachting zal zo spoedig mogelijk een nieuwe uitbater voor de zaak gezocht worden.

In april vorig jaar vierde Downtown nog haar 40-jarig bestaan. Na de opening in 1970 werd dit al gauw de allereerste openlijke homozaak van Amsterdam, waar niet meer, zoals voorheen, gordijnen voor de ramen hingen en een portier de toegang bewaakte. Vanaf 1980 begonnen vanuit dit kleine zaakje ook de gloriejaren van de Reguliersdwarsstraat, waarmee deze straat een wereldwijd beroemd homo-uitgaanscentrum werd.
Hiermee heeft Downtown voor de Amsterdamse gay scene een rol gespeeld die zonder meer vergelijkbaar is met die van Café 't Mandje op de Zeedijk, die als oudste permanente homo/ lesbobar van de stad geldt.

Bijna tot op het laatst had Downtown nog de sfeer die van begin af aan, niet alleen voor deze zaak, maar ook voor de Reguliers als geheel zo kenmerkend was: modern, strak, licht, open, internationaal, trendy en toch ook persoonlijk, vertrouwd en gezellig.

De enige resterende homozaak in dit vroeger zo bruisende en trendy gedeelte van de straat is de Taboo Bar, die in augustus 2010 geopend werd. De naast Downtown gevestigde "echte" coffeeshop Betty, TOO! is overigens ook een bij uitstek LGBT-vriendelijke plek.

> De volledige geschiedenis van Coffeeshop Downtown

- Naderhand verscheen dit bericht ook op GayKrant.nl, Telegraaf.nl, MissetHoreca.nl, Gaysite.nl en Gay.eu
Feest bij Downtown in mei 1980
Meer nieuwsberichten:

- Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.