Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


NIEUWS
 


22 december 2010:

Gay Capital-debat: geen woorden, maar daden!

Afgelopen maandag werd in het kader van Pink Christmas door ProGay een debat over de positie van Amsterdam als Gay Capital gehouden.

Dit debat vond plaats in het Eden Hotel aan de Amstelstraat en trok een flink aantal geinteresseerden, waaronder wethouder Andrée van Es van emancipatiezaken en enkele andere vertegenwoordigers van de gemeente Amsterdam, alsmede een heel aantal homo(horeca)ondernemers.

Onder enthousiaste leiding van ProGay-voorzitter Irene Hemelaar spraken eerst Frits Huffnagel (oud-wethouder city-marketing van Den Haag), Marijn Pijnenburg (voorzitter Company Pride Platform), Martijn Bakker (RoB Amsterdam) en Frank van Dalen (VVD-gemeenteraadslid).



Frank van Dalen spreekt tijdens het Gay Capital debat


Sprekers
Huffnagel betoogde dat er in Amsterdam, net als in Den Haag, 3 dingen moeten gebeuren: ophouden met zeiken, samenwerken en trots uitstralen.
Pijnenburg legde de nadruk op de noodzaak van veiligheid, uitdagende horeca en cultuur en het spelen van een leidende internationale rol. De diversiteit van Amsterdam zou ook voor veel grote en internationale bedrijven aantrekkelijk zijn.
Frank van Dalen erkende dat Amsterdam last heeft van de wet van de remmende voorsprong, maar signaleerde dat ook andere steden daar mee te maken krijgen en er weer bovenop weten te komen. Pluspunt voor Amsterdam is de historische basis, die een legitimiteit verleent aan de status van gay capital.

Historisch
Als historische basis werden echter vooral meer sociaal-maatschappelijke mijlpalen genoemd: COC, Homomonument, Gay Games en homohuwelijk. Wat de homohoreca betrof werd de indruk gewekt alsof die alleen in de jaren '90 trendsettend was.
Dit gaat echter voorbij aan het feit dat de stad al sinds 1955 de eerste homodisco van Europa had (het DOK), sinds 1961 de leercultuur bloeide, in 1970 Downtown de allereerste openlijke homozaak was en de Reguliersdwarsstraat al vanaf 1980 dé trendsetter par excellence was.

Clusters
Over de Reguliersdwarsstraat werd dan ook alleen indirect gesproken, namelijk in het kader van de wens tot versterking van de verschillende "clusters" waaruit de Amsterdamse gay scene bestaat: Kerkstraat, Reguliersdwarsstraat, Amstel, Spuistraat, Warmoesstraat en Zeedijk.
In elk van deze clusters zouden bijvoorbeeld kleinschalige evenementen georganiseerd kunnen worden, wat aldaar dan de aantrekkelijkheid en ook het gevoel van veiligheid ten goede komt. De zaken aan de Amstel zouden hier al plannen voor hebben.

Publiek
Vanuit het publiek werd het ambitiestatement van ProGay: Amsterdam als "World Leading Gay Capital" te ambitieus gevonden. Laten we eerst maar eens de status van een Gay Capital zonder meer proberen te heroveren.
Ook wilde men zo concreet mogelijke inspanningen vanuit de gemeente zien, met name bij de internationale promotie van de roze kant van Amsterdam.
Hans Verhoeven, eigenaar van o.a. Gays & Gadgets, kondigde aan dat er vergevorderde plannen zijn voor een (eerst nog tijdelijke) nieuwe roze lifestyle winkel op een A-locatie in het centrum van de stad.

Jongeren en vrouwen
Ook merkte hij op dat het publiek voornamelijk bestond uit wat oudere mannen, dat dus jongeren en vrouwen vrijwel afwezig waren en dat zij wellicht met een andere insteek aangetrokken moeten worden.
Bij een op 17 november j.l. vanuit de UvA georganiseerd Gay Capital-paneldebat, kwam hierover naar voren dat jongeren, en in nog sterkere mate lesbiënnes, tegenwoordig vaak niet meer met stereotype homo-uitingen geassocieerd willen worden of het etiket "homo" of "lesbo" willen dragen.
Mede om die reden zou dus een bredere samenwerking ook met de "heterowereld" noodzakelijk zijn, net als een meer fundamentele bezinning op seksuele identiteiten en uitingsvormen.

Communicatie
Wat niet tijdens het debat zelf, maar pas bij de borrel na afloop nog ter sprake kwam, was dat er naast samenwerking, vooral ook betere communicatie en meer transparantie moet komen.
Ondoorzichtigheid leidt, zeker in het homowereldje, gauw tot wantrouwen en verdachtmakingen, en te weinig of gebrekkige communicatie tot langs elkaar heen werken en onvrede.

Samenwerkingsmarkt
Tenslotte: menigeen vond dat er nu genoeg gepraat is en dat er nu maar eens daden moeten volgen. Wellicht is het daarom een goed idee om voor een volgende keer niet meer een debat, maar een soort samenwerkingsmarkt te organiseren, waarop vraag en aanbod van alle betrokkenen daadwerkelijk bij elkaar gebracht kan worden.


Cafe Bleu
Inmiddels al wel gerealiseerd is de opening, onlangs, van de geheel nieuwe homobar: Cafe Bleu. Dit is een klein zaakje aan de Geldersekade 111, vlak bij de Nieuwmarkt en de Zeedijk.
Oprichter is Edwin van Kollenburg, ooit rechterhand van de legendarische Manfred Langer en later eigenaar van de Rouge aan de Amstel. Cafe Bleu heeft dan ook een vergelijkbare "koninklijke" inrichting als Cafe Rouge.




Meer nieuwsberichten:

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering





Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.