English version
Nieuws    Agenda    Foto's
Twitter    Facebook    Istagram    YouTube    RSS-feed  


  


NIEUWS
 


26 april 2010 20.21u:

40 jaar Coffeeshop Downtown

De afgelopen tijd leek het alsof in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat alleen nog maar homozaken gesloten werden. Gelukkig is er ook nog goed nieuws: op 28 april viert namelijk Coffeeshop Downtown haar 40-jarig bestaan als eerste openlijke homocafé van Amsterdam.

De kleine, maar hippe Coffeeshop Downtown werd in 1970 door Fokke IJsinga en Frits Blaauw geopend als een normale espressobar. Er kwamen echter steeds meer homobezoekers en daardoor werd het café vanzelf het eerste openlijke homocafé van de stad. Andere homozaken waren tot dan toe immers nog afgeschermd door gordijnen voor de ramen en een portier die beoordeelde of mensen wel naar binnen mochten.

Coffeeshop Downtown had ramen en deuren van meet af aan wijd open staan en trekt daarmee tot op de dag van vandaag een gemengd en trendy publiek. Afgaande op de naam wordt soms gedacht dat bij Downtown ook softdrugs verkocht worden, maar dat is niet zo. Het is altijd een coffeeshop in de letterlijke betekenis van het woord gebleven, waar men terecht kan voor koffie en gebak en lekker en voordelig eten.

Met haar 40 jaar is Coffeeshop Downtown de oudste nog bestaande horecazaak in de Reguliersdwarsstraat, die ook nog eens in het oudste nog bestaande pand (uit 1642) van de straat gevestigd is.

En dat is nog niet alles, want het is dit jaar ook nog eens 30 jaar geleden dat vanuit Coffeeshop Downtown de hoogtijdagen van de Reguliersdwarsstraat begonnen. Nadat de zaak was overgenomen door Frans Monsma en Guus Silverentand werden er vanaf 1980 grote feesten georganiseerd. Toen zij een jaar later ook nog Café April openden, groeide de Reguliersdwarsstraat vanuit beide zaken uit tot dé homo-uitgaansstraat van Amsterdam.

> De volledige geschiedenis van Coffeeshop Downtown

> Interview met Downtown-oprichter Fokke IJsinga (fragment uit de documentaire Oud & Out van Menne Vellinga).^


Meer nieuwsberichten:

- Uniek overzicht van homo- en lesbische horeca gelanceerd

- Beurskoers-Bar Broker is gesloten

- Enkele grote LHBT-jubilea in 2019

- Nieuwe en vernieuwde zaken

- Van 7 t/m 9 januari: Horecava Street Takeover

- Vernieuwingen voor de mobiele versie van deze website


Reguliers.net © 2007/2018
Disclaimer/Cookies
Contact
.