Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 24 juni 2024

Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update


De Reality Bar in het oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat heeft gisteren na bijna 30 jaar zijn deuren definitief gesloten.


De Reality Bar in 2019
De Reality Bar in 2019


De Reality Bar bevond zich aan de Reguliersdwarsstraat 129, vlakbij het Rembrandtplein. De zaak richtte zich speciaal op homo's met een Latijns-Amerikaanse achtergrond, met name uit Suriname en de Nederlandse Antillen.

In het begin van de jaren '90 gingen die nog naar het voormalige Danscafé Havana aan het andere einde van de straat, dat destijds met donkere housemuziek al een multicultureel publiek trok.

Toen in de Havana de sfeer veranderde nadat horecamagnaat Sjoerd Kooistra de zaak had overgenomen, wist Jeffrey Joemman veel van de Caribische mannen naar de Reality Bar te trekken die hij op 1 januari 1996 geopend had.


Pride Amsterdam

Na een jaar was de Reality een gevestigde naam als de enige Caribische gaybar in Nederland en misschien zelfs wel in Europa.

Tijdens de Amsterdamse Pride werd vanuit de Reality Bar meegevaren met een Surinaamse boot en buiten op straat werd elk jaar een groot straatfeest in Caribische sfeer georganiseerd, met live optredens van Surinaamse en Antilliaanse bands en artiesten.Caribbean street party bij de Reality Bar (2007)


Vernieuwingen

Omdat er in de Reality ook veel lesbische vrouwen kwamen opende Joemman in december 2009 iets verderop de Reality Girlz als de eerste "Black & White Lesbian Bar" in Europa. Ondanks het unieke concept kwam de zaak niet goed van de grond en was tegen het eind van 2010 al weer geruisloos gesloten.

In september 2015 kreeg de Reality Bar zelf een make-over van het interieur, waarbij de bar van de rechterzijde naar de linkerzijde werd verplaatst, maar het kenmerkende balkon alsmede het kleine podium voor het raam behouden bleven.


Sluiting

Na 28,5 jaar was het voor Joemman mooi geweest: de generatie waarmee Reality groot werd gaat steeds minder uit en de jongere generatie gaat liever naar de gayzaken aan de andere kant van de Reguliersdwarsstraat.

Afgelopen weekend werd feestelijk afscheid genomen van de Reality Bar: op vrijdag draaide DJ Jasmine Perez & Friends en zaterdagavond was het grote slotfeest met livemuziek door de Surinaams-Nederlands partyband Soso Lobi.

Hoewel de sluiting van Reality een verlies is, blijft het pand aan de Reguliersdwarsstraat 129 een homohorecalocatie, waar wellicht nog deze zomer een homocafé met bruinekroegsfeer in komt, dus stay tuned!

Update:
In het pand van de vroegere Reality opent begin augustus 2024 gaycafé Montmartre, dat van 1983 t/m 2023 in de Halvemaansteeg zat. Om de opening te vieren zal er in plaats van het Caribische straatfeest een groot openingsfeest op straat zijn!


- Zie ook de reportage van Het Parool


0 reactie(s)


(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.