Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 13 september 2022

Wegwerkzaamheden ter verbetering van het voetgangersgebied + Updates

De komende maanden vinden in het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat wegwerkzaamheden plaats. Daarbij wordt de gasleiding vervangen en wordt het voetgangersgedeelte een gelijkvloers flaneergebied.Wegwerkzaamheden in de Reguliersdwarsstraat


De werkzaamheden vinden plaats tussen het Koningsplein en de Geelvinckssteeg en zijn op 6 september begonnen en zullen naar verwachting begin december gereed zijn.


Gasleiding vervangen

Als eerste is Liander begonnen met 270 meter aan oude gietijzeren gasleidingen te vervangen door kunststof. Hoewel de regering en het stadsbestuur "van het gas af" willen, is er voor de historische en vaak slecht te isoleren panden in de binnenstad nog geen goed alternatief voor gasverwarming.

Het vervangen van de gasleiding gebeurt in blokken van circa 35 meter per keer, waardoor telkens maar een klein deel van de straat afgesloten wordt en de overlast voor de bezoekers en de horecazaken beperkt blijft. Daarna maakt Waternet nog een verbinding tussen twee rioolstelsels.

Update 1:
Sinds medio oktober ligt het vervangen van de gasleidingen stil omdat het wachten is op een gespecialiseerd bedrijf dat de vervuilde grond ter hoogte van de Soho kan saneren. Die vervuiling is waarschijnlijk ontstaan door de garage met benzinepomp die vroeger op nr. 40 gevestigd was:


De nummers 40, 38 en 36 in 1956
(foto: Stadsarchief Amsterdam)

Update 2:
Nadat begin december de bodemsanering werd uitgevoerd zal vanaf 16 januari 2023 het vervangen van de leidingen worden hervat. In aansluiting daaraan zal dan de bestrating op gelijke hoogte worden gebracht, wat naar verwachting in maart gereed zal zijn.


Aanpassing van de bestrating

Vervolgens wordt in het voetgangersgebied in het middelste gedeelte van de straat de rijbaan verhoogd tot hetzelfde niveau als de stoep, zodat een gelijkvloers flaneergebied zonder hinderlijke stoepranden ontstaat. Hierbij worden zoveel mogelijk de huidige straatstenen hergebruikt.

Een dergelijk flaneergebied zonder hoogteverschillen was een langgekoesterde wens van de ondernemersvereniging en maakte al sinds 2015 deel uit van de plannen om dit deel van de straat een kwaliteitsimpuls te geven:Artist's impression uit 2015 van het flaneergebied in de Reguliersdwarsstraat


De herinrichting van 2007

De bestaande situatie in dit deel van de Reguliersdwarsstraat dateert van 15 jaar geleden, toen de laatste volledige "herprofilering" plaatsvond, zoals het officieel genoemd wordt. Voordien was er een bredere rijweg met parkeervakken aan de ene en amsterdammertjes aan de andere kant:De Reguliersdwarsstraat vóór de herinrichting van 2006
(foto: www.amsterdaminsite.nl)


In 2006 en 2007 werd de straat geheel opnieuw ingericht volgens de zogeheten Puccinimethode. De nieuwe bestrating werd uitgevoerd in rood gebakken klinkers met brede natuurstenen stoepranden (van Iers hardsteen met kleine fossiele resten erin) en zo min mogelijk storende objecten in het straatbeeld:De Reguliersdwarsstraat vlak na de herinrichting in 2007


0 reactie(s)


(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.