English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 8 augustus 2022

Pride weer met grote straatfeesten gevierd


Afgelopen weekend is voor het eerst sinds 2019 de Amsterdamse Pride weer met grote straatfeesten gevierd en het massaal toegestroomde publiek genoot er weer als vanouds van!


Rainbow Street Party 2022
De Rainbow Street Party in het westelijke deel van de Reguliers


Vrijdag 5 augustus

Zoals gebruikelijk begonnen de grote straat- en pleinfeesten al op de vrijdagavond. Om het grote aantal bezoekers beter te spreiden waren die dit jaar op nog meer locaties dan voorheen: naast de twee feesten in de Reguliersdwarsstraat op nog 10 andere plekken in de binnenstad, in de meeste gevallen rondom de homohoreca.

In de Reguliers was er in het westelijke deel de Rainbow Street Party met deze keer voor het eerst een 38 meter lang en verhoogd Regenboogpodium dat stond opgesteld voor het kantoorgebouw De Munthof. De eerste verdieping, die normaal als parkeergarage wordt gebruikt, fungeerde voor deze gelegenheid als VIP Lounge.

Naast diverse acts, zoals van vuurspuwers, waren hier muzikale optredens van onder andere op Ron Soeters, Nancy Goreng, MC Divine en Rob Boskamp en had de bekende influencer Jaimie Vaes haar DJ-debuut, waarmee ze ook het tv-programma Shownieuws haalde.


Video-impressie van de Rainbow Street Party in het
westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat


In het oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat was er weer het Caribische straatfeest, georganiseerd vanuit de Reality Bar. Hier traden onder meer DJ Siggy en DJ Jasmine op, naast een reeks van live-optredens.

Het is te hopen dat dit multiculturele straatfeest ook volgend jaar weer kan plaatsvinden, aangezien pal achter het podium nieuwbouwappartementen zijn gekomen die binnenkort bewoond gaan worden.

> Zie: Groot nieuwbouwproject in het oostelijke deel van de straat


Caribbean Street Party 2022
Het Caribische straatfeest op het pleintje in het
oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat


Zaterdag 6 augustus

De eerste zaterdag van augustus is traditiegetrouw de dag van de Canal Parade. Doordat die in de twee voorgaande jaren niet kon doorgaan was dit de 25e keer dat deze door de grachten voer. Hoewel er toch nog zes boten van homocafés meededen, was er geen boot meer uit de Reguliersdwarsstraat. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2015.

> Zie: Vroegere boten van Regulierszaken

Na de botenparade werd het op sommige plekken dermate druk dat de politie mensen afraadde om nog naar de negen straatjes, het Homomonument en de Vijzelgracht/Vijzelstraat te gaan. De Magere Brug over de Amstel werd zelfs helemaal afgesloten.

De straatfeesten liepen toen al snel vol en ook de toegang tot het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat moest tegen 20.00 uur worden afgesloten. Na 22.00 uur verminderde de drukte weer en enigszins opvallend was dat ook de sfeer goed bleef, waar in eerdere jaren dronkenschap nog weleens tot een onaangename sfeer leidde.

In het westelijke gedeelte van de straat waren er ditmaal optredens van o.a. DJ Jacket, DJ Lady Deep, Jennifer Cooke, MC Clark Kent en Rob Boskamp. Uiteraard ook van de partij was Diva Mayday die de dag ervoor uit handen van burgemeester Halsema de Frans Banninck Cocqpenning had ontvangen als blijk van waardering voor haar jarenlange inzet voor de acceptatie en emancipatie van de LHBT-gemeenschap.


Video-impressie van het Caribische straatfeest in het
oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat


Nasleep

Het Pride-weekend is zonder grote incidenten verlopen, alleen raakte op zaterdagavond in de Reguliersdwarsstraat iemand lichtgewond toe hij gesneden of gestoken werd. De gewonde persoon kon na een kort ziekenhuisbezoek weer naar huis.

Volgens de politie was de zaterdag al met al "feestelijk en bleef de drukte beheersbaar". De gemeentelijke reinigingsdiensten haalden na afloop in totaal maar liefst 66.000 kilo afval van de straten en uit de grachten.

De nog net hanteerbare drukte op de zaterdag is voor veel betrokken partijen een zware belasting en het is dan ook opmerkelijk dat vermindering van de drukte niet expliciet genoemd wordt in het voorstel voor een nieuw Pride-beleid, dat de gemeente vorige maand publiceerde.

- Meer foto's op Facebook


0 reactie(s)


(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om reacties te plaatsen)

Reageer:

Naam:

Meer nieuwsberichten:

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering

- Spread the Love via 12 reusachtige harten in de straat

- Eerste flagshipstore van MR. Riegillio geopend

- Voormalig lunchroom Downtown is nu restaurant-bar INCA

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.