English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    YouTube    RSS-feed   


  NIEUWS - 2 maart 2019

Uniek overzicht van homo- en lesbische horeca gelanceerd

Afgelopen donderdag heeft het LHBT-archief IHLIA een uniek overzicht van de Nederlandse homo- en lesbische uitgaansgelegenheden gelanceerd. Hoewel zeker nog niet compleet, is de verzameling waarschijnlijk al wel uniek in de wereld.
Screenshot van het digitale platform voor de Nederlandse homohoreca
Klik er op om het platform te bezoeken!


Aparte collecties

Op het digitale platform zijn op dit moment voorwerpen, flyers en advertenties van ruim 200 huidige en voormalige homohorecazaken uit heel Nederland te vinden. De meeste betreffen Amsterdam, maar uiteraard zijn ook andere plaatsen vertegenwoordigd, tot aan Hoensbroek toe.

Naast het landelijke overzicht zijn er aparte collecties voor de grote steden, voor enkele van de bekendste zaken, zoals de iT, 't Mandje en de April, en er is ook een aparte verzameling voor alle items van de zaken uit de Reguliersdwarsstraat.


Vergeten zaken

Het overzicht is niet alleen leuk om herinneringen aan je eigen favoriete kroegen op te halen, het geeft ook inzicht in de historische ontwikkeling van de Nederlandse homohoreca. Bovendien komen er homocafés naar voren die vermoedelijk bijna niemand zich meer herinnert.

Een voorbeeld uit de Reguliersdwarsstraat is de onderstaande poster van de gay bar & dancing Virgo, die van 1995 t/m 1998 op de nummers 11-15 gevestigd was, maar tegenwoordig geheel vergeten is:


Poster van Virgo @ Reguliersdwarsstraat

Poster van de Missing Link-avonden bij Virgo
(collectie IHLIA LGBT Heritage - klik ter vergroting)


Een andere mooie vondst die via het project naar boven kwam is een charmante advertentie uit 1979 van de Mac Donald, dat van 1963 t/m 1982 het allereerste homocafé in de Reguliersdwarsstraat was en waarvan zo goed als geen ander beeldmateriaal meer beschikbaar is:
Advertentie van de Mac Donald Bar
(uit: Man to Man Map & Guide of Amsterdam 1979/1980)


Initiatief

Het nieuwe digitale platform is een initiatief van Connie van Gils, die bij het IHLIA verantwoordelijk is voor de collectie merchandise en memorabilia. Daaronder vallen bijvoorbeeld lucifersdoosjes, bierviltjes, stickers, aanstekers en buttons uit de homohoreca.

Toen die eenmaal gedigitaliseerd waren, ontstond het plan om ze via internet toegankelijk te maken. Daarvoor werd het internationale platform Historypin gekozen, dat speciaal bedoeld is om lokale geschiedenis in beeld te brengen.


Uitbreiding

Vanuit het IHLIA werd vervolgens contact gezocht met de weinige andere deskundigen op het gebied van de homohoreca, wat resulteerde in een samenwerking met Peter Koop, die niet alleen de initiatiefnemer van deze website over de Reguliersdwarsstraat is, maar ook de homohoreca in het algemeen onderzoekt.

Omdat al vrij snel bleek dat maar van relatief weinig zaken concrete voorwerpen beschikbaar waren, werd besloten om ook advertenties en flyers aan de digitale collectie toe te voegen. Die geven immers ook een mooi tijdsbeeld en maken het mogelijk een meer compleet overzicht te krijgen.
Aansteker van Pub Soho, ca. 2006
(collectie Peter Koop - klik ter vergroting)


Doe mee!

Hoewel het overzicht op Historypin dus nu al behoorlijk veel homo- en lesbische bars en clubs omvat, missen er ook nog veel. Nieuwe voorwerpen, flyers of andere dingen uit de Nederlandse homohoreca blijven dus van harte welkom!

Je kan volstaan met een goede foto, die je geheel zelf kan toevoegen door een account bij Historypin te maken, of door deze te mailen naar een van de collection managers: connie@ihlia.nl of info@reguliers.net.^


1 reactie(s)

Door DJ Jacuzzi Martijn Bosch op 2-03-2019 om 23:17 uur:

Verheffers moeten we blijven, verleiders moeten we worden! XD
Reageer:

Naam:
^


Meer nieuwsberichten:

- Pride weer met grote straatfeesten gevierd

- Na twee jaar weer grote straatfeesten tijdens de Pride

- Reguliersdwarsstraat blijft per taxi bereikbaar

- Crowdfunding om te voorkomen dat Tawab dakloos wordt

- Aftrap voor nieuw seizoen straatfeesten: Reguliers Celebrates!

- Driedaags straatfeest op komst: Reguliers Celebrates!

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.