English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 15 december 2017

Duurzame dingen in Secret Village

Recentelijk zijn in het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat, dat in juni 2016 werd omgedoopt tot Secret Village, diverse duurzame initiatieven van start gegaan.

Namens de ondernemersvereniging wil de stichting Green City Buzz hiermee laten zien hoe in de binnenstad vergroening en verduurzaming gerealiseerd kunnen worden. Vergelijkbare concrete initiatieven ter versterking van de homo-identiteit van de straat zijn er tot nu toe nog niet geweest.Waterbesparing

Het nieuwste duurzaamheidsinitiatief is dat in de toiletruimtes van club NYX en het onlangs geopende restaurant Roses by SAL waterloze urinoirs zijn geplaatst. Door nieuwe technieken hoeven deze niet meer gespoeld te worden, wat per jaar maar liefst 50.000 liter water per urinoir bespaart.
De nieuwe waterloze urinoirs bij Club NYX
(foto: Green City Buzz)


Deze vernieuwende urinoirs van Mr. Friendly konden kostenloos geïnstalleerd worden: ze zijn namelijk voorzien van een schermpje waarop advertenties vertoond worden - ook in de voorloper van de NYX, de vroegere homodiscotheek Exit, bevonden zich boven de urinoirs al schermpjes, al werd daar destijds nog homoporno op vertoond.


Compostering

Voor het recyclen van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) werd afgelopen november ruimte voor twee composthopen gecreëerd en een heuse composteermachine geplaatst, beide op de binnenplaats achter kantoorgebouw De Munthof. Nu wordt al bij 13 horecazaken het organisch afval opgehaald en de uiteindelijke compostaarde kan dan gebruikt worden voor de beplanting in de straat.
Composteervoorzieningen achter De Munthof
(foto: Green City Buzz)


Fair Food Fair

Duurzaamheid was ook het motto van de Fair Fair, die op zaterdag 9 december in de straat gehouden werd. Zoals de naam al aangaf, ging het hier met name om eerlijk en biologisch voedsel. Er waren dan ook kraampjes met onder meer ambachtelijke friet, fair-trade koffie, organische bloembollen en handgemaakte pindakaas. Van de zaken in Secret Village zelf hadden alleen Garlic Queen en Maria-to-go een stand.

Helaas trok de markt nauwelijks bezoekers: niet alleen was er de pech dat het op een erg koude dag met winterse buien viel, maar ook was er te weinig (aansprekende) promotie gedaan. Doordat de markt 's middags plaatsvond waren bijna alle horecazaken nog dicht, wat ook niet bijdroeg aan de levendigheid.

> Foto's van de Fair Food FairStandjes in de Geelvincksteeg tijdens de Fair Fair op 9 december
(klik ter vergroting)Rondom de feestdagen

In 2008, 2009 en 2011 vond in het kader van Pink Christmas nog een speciale Roze Kerstmarkt in de Reguliersdwarsstraat plaats, met o.a. uiteenlopende LHBT-gerelateerde standjes. Nadien zijn er rondom de feestdagen geen noemenswaardige activiteiten en versieringen meer in de straat geweest.

Ook traditionele kerst/feestverlichting, die in vele andere straten tijdens de donkere dagen voor de nodige sfeer zorgt, heeft al sinds 2010 in de Reguliers ontbroken. Als alternatief daarvoor wordt momenteel vanuit de ondernemersvereniging gewerkt aan nieuwe straatverlichting, die naast in wit, ook in gekleurd licht kan schijnen:
Impressie van de geplande nieuwe straatverlichting
(klik ter vergroting)


1 reactie(s)

Door DJ Martijn Bosch op 16-12-2017 om 8:23 uur:

Verheffers moeten we blijven, verleiders moeten we worden! XD
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om reacties te plaatsen)

Reageer:

Naam:

Meer nieuwsberichten:

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering

- Spread the Love via 12 reusachtige harten in de straat

- Eerste flagshipstore van MR. Riegillio geopend

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.