English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 8 augustus 2017

Gay Pride-straatfeesten druk bezocht

Afgelopen weekend vonden in de Reguliersdwarsstraat weer de traditionele straatfeesten plaats ter gelegenheid van de Amsterdamse Gay Pride, die met ingang van dit jaar officieel Pride Amsterdam heet.
Straatfeest in het westelijke deel van de Reguliers
(klik ter vergroting)Straatfeesten op vrijdag

Als gebruikelijk begonnen de straatfeesten op vrijdagavond, 4 augustus. In het oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat was er weer de Caribbean street party, die elk jaar georganiseerd wordt door de Reality Bar.

Hiervoor was er een podium ter hoogte van het pleintje bij de Korte Reguliersdwarsstraat, alsmede enkele biertapwagens. Het mondde in de loop van de avond uit in een feest dat altijd vooral veel mensen met een Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse achtergrond trekt.
Straatfeest in het oostelijke deel van de Reguliers
(klik ter vergroting)Of er in het westelijke deel van de straat een straatfeest zou zijn was lange tijd onzeker als gevolg van hoogoplopende onenigheid met de gemeente. Op het laatste moment kon echter overeenstemming worden bereikt, waardoor er rondom de bekende homozaken toch een straatfeest was.

Het was niet meer zo n groot evenement als vroeger, dus geen podium met optredens, licht- en geluidsinstallaties en buitentaps, maar wel was de straat uitbundig versierd met ballonnen in regenboogkleuren en was er muziek vanuit speakers bij de diverse zaken.

Ook hier werd het in de loop van de avond ouderwets gezellig met het vaste Regulierspubliek. Rond 23.00 uur oordeelde de beveiliging echter dat het te druk dreigde te worden en werden de beide uiteinden van de straat afgesloten. Het feest kon nog wel bereikt worden via de Geelvincksteeg aan de zijkant.Video-impressie van het straatfeest op vrijdagavond


Canal Parade

Zaterdag begon met de beroemde botenparade, dit keer van het Oosterdok, via Nieuwe Herengracht en de Prinsengracht naar het Westerdok. Vanuit de Reguliersdwarsstraat vaart al enkele jaren geen boot meer mee, zodat de Amsterdamse homohoreca dit jaar alleen vertegenwoordigd werd door café 't Mandje van de Zeedijk en travestiecafé De Lellebel uit de Utrechtsestraat.

Wel was homocafé De Hotspot nog zichtbaar als sponsor van de zgn. Kasteelboot, die wederom de publieksprijs won. Opvallend was de boot waarmee de komst van een nieuwe LGBT-friendly club in de Bijlmer onder de naam JACK werd aangekondigd.
De Kasteelboot tijdens de Canal Parade
(klik ter vergroting)Voorafgaand aan de Canal Parade was er ook dit jaar weer veel discussie over de vraag of er nog wel genoeg homoboten meedoen. Uit een gedetailleerd onderzoek dat vorige week op deze website verscheen, bleek dat bij de parade van 2016, de helft van de boten niet homogerelateerd was.

Begin juli werd nog een
onderzoek gepubliceerd naar het aantal toeschouwers van de botenparade. In plaats van de 560.000 mensen die volgens de organisatie vorig jaar de optocht bekeken, blijkt dat het er hooguit 350.000 geweest kunnen zijn. De bezoekersaantallen van dit jaar zijn nog niet bekend.


Straatfeesten op zaterdag

Na afloop van de Canal Parade zochten veel mensen de verschillende straatfeesten op, waardoor met name het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat snel vol liep. Om overcrowding te voorkomen moest de straat daarom al rond 20.00 uur aan beide uiteinden worden afgesloten, maar bleef nog wel via de Bloemenmarkt toegankelijk.

Ongeveer tezelfdertijd was er een regenbui, wat bijdroeg aan enige irritatie toen mensen onverwacht voor een grotendeels afgesloten straat kwamen te staan. Het feest op het Amstelveld werd rond dezelfde tijd afgesloten, rond 21.00 uur gevolgd door dat op de Zeedijk en tegen 23.00 uur werd tenslotte ook het hoofdpodium op de Dam afgesloten wegens de drukte.
Kaart met de crowd controlmaatregelen voor de Reguliersdwarsstraat
(klik ter vergroting)Het was de bedoeling van de ondernemersvereniging om, net als vorig jaar, een kleinschalig en meer relaxt straatfeestje te organiseren, maar dat kon niet voorkomen dat de Reguliers bijna weer net zo druk werd als eerdere jaren - de straat heeft hier dus nog niets aan populariteit ingeboet.

Wat hier waarschijnlijk toe bijdroeg was dat de harde muziek bij resto-bar Snappers en restaurant Dinamico aan de randen van het feestgebied extra aanlokkelijk werkten. In het centrale deel van de straat was de muziek "doorgelust" van Bar7, via bar Paul en club NYX naar Bar Broker.

Ook viel op dat het Gay Pridefeest duidelijk drukker was dan met Koningsdag eerder dit jaar. Niet alleen was het toen wel erg koud, maar opmerkelijk genoeg was er tijdens Gay Pride juist bij enkele heterozaken extra aanloop: een feest bij Bar Broker ging op Koningsdag niet door, terwijl zowel Snappers als het toenmalige Congo die dag helemaal gesloten waren.


Prijs

Het Roze Amsterdammertje, de prijs die de Pride-organisator uitreikt aan iemand die een belangrijke bijdrage aan het evenement levert, is afgelopen vrijdag toegekend aan Olaf Kok uit Enschede. Met zijn bedrijf Without BV organiseerde hij (zonder winstoogmerk) sinds 2010 het hoofdpodium op het Rembrandtplein en daarnaast in 2011 en 2012 ook het straatfeest in de Reguliersdwarsstraat.

Om overlast voor bewoners tegen te gaan was het hoofdpodium dit jaar echter niet meer op het Rembrandtplein, maar op de Dam. Een gemis was dat er voor het eerst geen Hollands straatfeest meer was bij de homobars langs de Amstel, maar dat werd enigszins gecompenseerd door een feest met vergelijkbare sfeer bij De Lellebel aan het begin van de Utrechtsestraat.


> Foto's op Facebook en op Reguliers.net


4 reactie(s)

Door Marie-Jose Grotenhuis op 9-08-2017 om 12:27 uur:

Verheffers moeten we blijven, verleiders moeten we worden! XDDoor Ellen Wybenga op 9-08-2017 om 12:28 uur:

heb je nog knoflooksaus? XDDoor Leslie Schwartz op 9-08-2017 om 12:30 uur:

Wij zijn trots op ons museum! XDDoor Herman van der Klauw op 9-08-2017 om 12:31 uur:

een parel van wereldklasse! XD
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om reacties te plaatsen)

Reageer:

Naam:

Meer nieuwsberichten:

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering

- Spread the Love via 12 reusachtige harten in de straat

- Eerste flagshipstore van MR. Riegillio geopend

- Voormalig lunchroom Downtown is nu restaurant-bar INCA

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.