English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 23 mei 2017

Naar een groene en duurzame homo-uitgaansstraat

De Reguliersdwarsstraat wordt groener en duurzamer, maar blijft de belangrijkste homo-uitgaansstraat van Nederland - aldus een groot artikel dat afgelopen vrijdag in Het Parool verscheen.
Artikel in Het Parool van 19 mei 2017


Bijna een jaar geleden onstond nog flinke ophef nadat hetzelfde Parool de indruk had gewekt dat de Reguliers geen homostraat meer wilde zijn. Ondanks dat dit snel werd weersproken door voorzitter Eward Koning van de ondernemersvereniging, kwamen er talloze reacties die het belang van de homohoreca in de straat benadrukten.

De noodzaak van een eigen plek waar LHBT-ers zichzelf kunnen zijn en veilig kunnen uitgaan bleek kort daarna op dramatische wijze, toen op 12 juni 2016 bij een schietpartij in homoclub Pulse in Orlando 49 bezoekers werden vermoord. Vanuit club NYX werd toen een stille tocht georganiseerd om de slachtoffers te herdenken:
Klik op de afbeelding voor het journaalfragment uit 2016


Homozaken

Er wordt wel gezegd dat het homokarakter van de Reguliersdwarsstraat is afgenomen, maar het aantal homozaken is vergeleken met de hoogtijdagen van de Kooistrazaken niet eens zo heel veel kleiner: tegenover April, Soho, Exit Café, Club Exit en de ARC destijds, staan nu Taboo, Soho en het Exit Café, terwijl ook NYX zich naast 'openminded club' tegenwoordig ook met een duidelijke gay night presenteert.

Bovendien zal er in de zomer, pal naast de Taboo Bar, een geheel nieuwe homozaak bijkomen, namelijk bar-dinnershow-restaurant BurlesQue, die wordt opgezet vanuit de tegenovergelegen Soho:


BurlesQue

Het toekomstige BurlesQue

Geconcentreerd

Een niet onbelangrijk verschil met het verleden is echter dat de homozaken tegenwoordig vlak naast elkaar in het middenstuk van de Reguliers geconcentreerd zijn, terwijl ze voorheen meer verspreid zaten en daarmee een groter deel van de straat domineerden.

Tot het begin van de avond trekken ook de diverse winkels, kappers en vele restaurants nog de nodige homo's, maar daarna hebben zij in het grootste deel van de straat weinig meer te zoeken.

Van de grote gay zaken die vroeger voor een bredere spreiding zorgden is de oude Havana sinds oktober vorig jaar omgevormd tot café-restaurant The Big Apple dat zich echter vooral op toeristen lijkt te richten.

Het ooit wereldberoemde gay café April heet sinds 2015 A l'Elephant du Congo en trekt alleen laat en in het weekend nog een zeer select heteropubliek - net als bar-dancing Broker, die sinds afgelopen november tijdelijk in het pand zit waar t/m 2010 cocktailbar ARC gevestigd was.
De April vroeger zo open, de Congo nu zo geslotenDagopenstelling

Daarmee is vooralsnog veel potentie verloren gegaan, want deze laatste twee horecalocaties zouden zich bij uitstek lenen om als grand-café voor een breder publiek toegankelijk te zijn en op die manier aan de diversiteit van de straat bij te dragen.

Dat zou goed aansluiten bij een van de hoofddoelstellingen van de ondernemersvereniging, namelijk om het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat (sinds vorig jaar omgedoopt tot Secret Village), ook overdag levendig en aantrekkelijk te maken.

Weliswaar werd daartoe al veel groene beplanting in de straat aangebracht, maar menig bar en restaurant bleek (nog) niet ingericht of bereid om ook in de middag al open te zijn.


Vuilnisophaal

Bij de dagopenstelling zaten bovendien logistieke problemen in de weg, maar inmiddels is hard gewerkt om niet alleen het aantal leveranciers, maar ook de afvalophalers terug te brengen: van 21 naar 4 per dag, met als uiteindelijke doel 2 tot 4 vuilnisvrachten per week.

Voor horeca-afval en zwerfvuil komt er een perscontainer in de straat, terwijl etensresten apart bij de restaurants zullen worden opgehaald om te composteren en te gebruiken als mest voor de geveltuinen of mogelijk zelfs voor kleinschalige stadslandbouw.

Voor al dit soort groen- en duurzaamheidsinitiatieven is inmiddels door projectleider Tanja van der Knoop een aparte stichting onder de naam Green City Buzz opgericht, zodat de ervaring die in Secret Village wordt opgedaan ook elders in de stad toegepast kan worden.
Geveltuintje op de hoek van Sint-Jorisstraat en ReguliersdwarsstraatEnergiebesparing

Dergelijke coördinatie ontbreekt nog wel eens, getuige het project Klimaatstraat, waarmee de Utrechtsestraat onder leiding van straatmanager Nel de Jager al in 2011 een flinke energiebesparing wist te realiseren, maar wat nadien bijna geheel in vergetelheid raakte.

Voor de Reguliersdwarsstraat komen er nu ook energiescans om de horecapanden door te lichten op zoek naar mogelijke besparingen. Er kunnen dan bijvoorbeeld isolatiematerialen, zonnepanelen, zuinige sfeerverlichting of energiezuinige koelinstallaties aangebracht worden.


Waterbesparing

Veel water kan bespaard worden door middel van waterloze urinoirs, die per wc al gauw 80.000 liter water per jaar schelen, zodat bij 25 van zulke urinoirs dus al 2 miljoen liter bespaard zou kunnen worden.

De 1500 tot 2000 liter water die per dag nodig is om alle planten in de straat water te geven komt voortaan niet meer uit de kraan, maar uit de gracht. Speciaal daarvoor werd van Heineken-biervaten een waterkar gemaakt die op 3 mei door de wethouder van Duurzaamheid, Openbare Ruimte en Groen, Abdeluheb Choho, werd onthuld:
Wethouder Choho doopt de nieuwe waterkar


Groen

Het vele water bleek niet de enige onvoorziene omstandigheid bij het groen in de straat: de kleine plantenbakken worden regelmatig omgeduwd en in de grote wordt afval gegooid, terwijl de geveltuintjes bij grote drukte gauw vertrapt worden. Hierdoor moesten recent zo'n duizend nieuwe plantjes bijgeplaatst worden.

Dat de planten onder meer zijn uitgekozen op basis van dubbelzinnige namen als Duitse Pijp, Slaapkamergeluk en Kuisheidsplant, zoals in Het Parool werd verteld, zijn dan fijnzinnigheden die in de alledaagse drukte niet uit de verf komen - hiervoor zouden bijvoorbeeld infobordjes geplaatst kunnen worden.


Fietsparkeren

Evenmin weinig subtiel zijn de enorme aantallen fietsen die in de straat geparkeerd worden. De plannen om daar wat tegen te doen raakten verstrikt in de gemeentelijke bureaucratie, waardoor pas volgend jaar ca. 300 ondergrondse fietsparkeerplekken gerealiseerd kunnen worden.

Wel zal als het goed is volgende maand al worden geëxperimenteerd met 'bike butlers' die de fietsen van bezoekers zullen aannemen en deze netjes wegzetten in de fietsenstalling in de Vijzelstraat of op de nieuwe nachtelijke pop-upfietsparkeerplekken aan de Bloemenmarkt.
Teveel fietsen in de straat


Oase

Als alle rommel in het straatbeeld eenmaal afdoende aangepakt wordt en de groene beplanting tot z'n recht komt, kan Secret Village hopelijk spoedig de beoogde verborgen oase in de drukke Amsterdamse binnenstad worden.

Als tegelijk ook de homohoreca voldoende zichtbaar en aantrekkelijk blijft, wordt het niet alleen een groene oase, maar blijft de Reguliers ook een oase van diversiteit, een veilige en gastvrije plek van en voor homo's en andere seksuele minderheden.

5 reactie(s)

Door Michiel Kersten op 24-05-2017 om 1:14 uur:

Dat is de kern van de zaak!Door Martijn Bosch op 29-05-2017 om 1:37 uur:

Verheffers moeten we blijven, verleiders moeten we worden! XDDoor Marie-Jose Grotenhuis op 31-05-2017 om 8:30 uur:

Een parel van wereldklasse! XXDDoor Karel van Egten op 18-06-2017 om 0:30 uur:

Komkommertijd? :pDoor Webmaster op 18-06-2017 om 18:40 uur:

Stilte voor de zomerstorm ;-)
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om reacties te plaatsen)

Reageer:

Naam:

Meer nieuwsberichten:

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering

- Spread the Love via 12 reusachtige harten in de straat

- Eerste flagshipstore van MR. Riegillio geopend

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.