English version
Nieuws    Agenda    Foto's
Twitter    Facebook    Istagram    YouTube    RSS-feed  


  


NIEUWS
 


4 april 2017

Nog steeds veel overlast door geparkeerde fietsen


In de Reguliersdwarsstraat is behoorlijke overlast door het veel te grote aantal fietsen (en scooters) dat elke dag in de straat geparkeerd wordt. Op het Rembrandtplein en in het oostelijke deel van de straat probeert de gemeente dit nu te verminderen, maar voor het westelijke deel van de Reguliers is nog geen verbetering in zicht.


Rembrandtplein e.o.

Voor het Rembrandt- en Thorbeckeplein (onlangs omgedoopt tot "Rembrandt District") loopt van 2015 t/m 2018 een proefproject om dit drukke uitgaansgebied veiliger en gastvrijer te maken. Naast de inzet van horecahosts om uitgaansgeweld en overlast te verminderen, wil men het Rembrandtplein nu ook fietsvrij maken.

Sinds 1 april is het daarom niet meer toegestaan om fietsen en scooters te parkeren op het Rembrandtplein en een groot deel van het Thorbeckeplein. In plaats daarvan moeten ze geparkeerd worden op de Herengracht, aan de Amstel, in de rekken in de omliggende straten, of in de fietsparkeergarages aan de Reguliersdwarsstraat 97 (open tot 2.30 uur) en de Vijzelstraat 20 (open tot 23.00 uur):Fietsmaatregelen Rembrandtplein e.o.
(klik voor een vergroting)


Er kwam echter al direct kritiek van bewoners van de omliggende straten, die veel overlast vrezen als bezoekers voortaan fietsen voor hun woningen gaan parkeren. Ook zijn de inpandige fietsenstallingen niet lang genoeg open om voor het uitgaanspubliek interessant te zijn.


Oostelijk deel van de Reguliersdwarsstraat

Net als voor het Rembrandtplein, geldt voortaan ook voor het oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat dat fietsen alleen nog voor maximaal 14 dagen achter elkaar in de daarvoor bedoelde rekken of vakken geparkeerd mogen worden. Staan ze er langer, dan worden ze gemarkeerd met een label en na een week afgevoerd naar het gemeentelijke fietsdepot.

Bewoners kunnen een chip op het fiets laten aanbrengen, waardoor deze 4 weken achter elkaar geparkeerd mag worden in het rode gebied op de bovenstaande kaart. Buiten het rode gebied gelden de regels die voor het hele stadsdeel Centrum gelden, namelijk dat fietsen en scooters maximaal 6 weken onafgebroken geparkeerd mogen worden, eveneens bij voorkeur in de rekken of vakken.
De fietsenstalling @ Reguliersdwarsstraat 97


Westelijk deel van de Reguliersdwarsstraat

Met de nieuwe regels voor Rembrandtplein en omgeving wordt gevreesd dat ng meer mensen hun fiets gaan stallen in het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat, waar het fietsparkeren al langer een groot probleem is - merkwaardig en een gemiste kans dat dit niet tegelijk voor beide kanten van de straat is aangepakt.

Vanuit de nieuw opgerichte stichting Green City Buzz (die verantwoordelijk is voor de verduurzaming in dit deel van de straat) werken stagiaires al een tijdje aan praktische oplossingen voor het fietsparkeren, maar zoals in deze blogpost te lezen valt, blijkt dat lastiger dan gedacht.

Vorig jaar oktober werden vanuit de ondernemersvereniging nog oplossingen voor het fietsparkeren bij het stadsdeel centrum ingediend, die toen op brede waardering konden rekenen.

Het ging met name om valet-parking om fietsen in de parking aan de Vijzelstraat te stallen en om 's nachts extra fietsparkeerplekken op de Bloemenmarkt te creren. Bovendien zou een van de autoparkeergarages in de Reguliersdwarsstraat ook voor fietsparkeren gebruikt gaan mogen worden.

Vanuit het stadsdeel c.q. de gemeente lijkt er echter geen enkel schot te zitten in het uitvoeren van deze plannen, terwijl het terrasseizoen al weer voor de deur staat. Vorig jaar heeft de ondernemersvereniging veel groen aangebracht om de straat aantrekkelijker te maken, maar met de bergen fietsen, die op hun beurt weer vuilnis aantrekken, is het totaalbeeld helaas nog niet veel verbeterd.
Fietsen en vuilnis in de straat


^


1 reactie(s)


Door Leslie Schwartz op 5-04-2017 om 0:13 uur:


Wij zijn trots op ons museum! XDReageer:

Naam:
^


Meer nieuwsberichten:

- Nieuwe website over de Amsterdamse homohoreca

- Pride Amsterdam gevierd met massaal bezochte straatfeesten

- Nieuwe gay bar BLEND geopend!

- Toppers-restaurant is nu tijdelijk Poppers-bar

- Nieuwe maatregelen tegen fietsenoverlast

- 30 jaar Havana herdacht met grote reünie


Reguliers.net © 2007/2018
Disclaimer/Cookies
Contact
.