English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 23 maart 2017

Tijdens Gay Pride een kleinschalig feest in de Reguliers, maar minder straatfeesten elders

Gisteren onthulde De Telegraaf de belangrijkste veranderingen tijdens de komende Amsterdam Gay Pride. Naast maatregelen om de botenparade ordentlijker te laten verlopen, zullen er dit jaar alleen nog grote pleinfeesten zijn op de Dam, de Westermarkt en het Amstelveld.

Dat betekent dat er geen feesten meer zullen zijn op het Rembrandtplein en langs de Amstel. In de Reguliersdwarsstraat zal echter wél gewoon een straatfeest zijn, zij het in dezelfde kleinschalige vorm als vorig jaar.
Gay Pride-straatfeest op de Zeedijk (2015)


Straatfeesten

Sinds het begin van de Amsterdamse Gay Pride in 1996 zijn, naast de botenparade, de straatfeesten altijd dé grote attractie van dit evenement geweest. Dat deze nu op een aantal historische locaties niet meer gehouden mogen worden is dan ook een flinke tegenslag.

Dit betreft met name het typisch Amsterdamse homofestijn rondom gaycafé Amstel 54 (voorheen Amstel Taveerne). Hierover liet Gay Pride-directeur Lucien Spee tegenover AT5 weten: "vanwege de hele nieuwe verkeerssituatie in de binnenstad op en rond het Rembrandtplein konden we de Amstel niet meer afsluiten. Daarnaast zijn er zaken verkocht dus de financiële haalbaarheid was ook een beetje onder druk komen staan."

Het straatfeestje bij Amstel nr. 178 gaat ook niet meer door. Na de roemruchte You II zat van 2008 t/m 2014 de kleine gay club Roque op dit adres, maar inmiddels is hier al een paar jaar geen homozaak meer.

Anders dan De Telegraaf meldde, is het straatfeest in de Paardenstraat, dat vanuit de lesbische bar Vivelavie wordt georganiseerd, wél opgenomen in de vergunningaanvraag. Voorts zal er op de Zeedijk weer een feest zijn, vermits dit organisatorisch en financieel haalbaar is, en komt ook bij bar Prik in de Spuistraat een straatfeest, dat vorig jaar voor het eerst gehouden mocht worden.

Om tegemoet te komen aan klachten over overlast, zullen de straatfeesten op vrijdag één uur en op zaterdag drie uur later beginnen, dus om 19.00, respectievelijk 16.00 uur.


Reguliersdwarsstraat

Ook de Reguliersdwarsstraat zal weer gewoon aan de Gay Pride meedoen. De ondernemersvereniging voor het westelijke deel van de straat (Secret Village), heeft laten weten dat er net als vorig jaar weer een kleinschalig straatfeest zal zijn.

Dus vooral gericht op de vaste bezoekers van de straat, geen groot podium en afsluiting van de straat alleen indien noodzakelijk, maar wel weer feestelijke versiering, vrije toegang en minder drukte. In samenwerking met de Gay Pride-organisator zal ook voor meer beveiliging worden gezorgd, hetgeen vorig jaar een punt van kritiek was.

Daarnaast is er vanuit de ondernemersvereniging het plan om al rond Midzomernacht (21 juni) een eigen Regenboogfeest te organiseren om daarmee het LHBT-karakter van de Reguliersdwarsstraat te vieren. Vermoedelijk is de straat dan ook weer een nieuwe gay zaak rijker, namelijk dinnershow-restaurant-café BurlesQ dat pal naast Taboo gerealiseerd wordt.
EuroPride in de Reguliersdwarsstraat (2016)
(klik ter vergroting)Het Caribische straatfeest dat de Reality Bar traditiegetrouw in het oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat organiseert gaat dit jaar ook gewoon door, inclusief buitentap, poffertjeskraam en podium met live-optredens.

> Programma voor Gay Pride in de Reguliersdwarsstraat

Protesten

De wijzigingen voor de Gay Pride van dit jaar werden afgelopen maandagavond door de gemeente Amsterdam meegedeeld tijdens een bijeenkomst voor bewonersorganisaties, voorafgaand aan de publicatie van de vergunningaanvraag door de stichting Amsterdam Gay Pride (AGP). Vorig jaar kwamen er veel protesten van bewoners tegen de overlast van de botenparade en de straatfeesten.

Dat dit jaar alleen het Amstelveld, de Westermarkt en de Dam beschikbaar zijn voor pleinfeesten riep echter meteen al weer protest van bewoners op, omdat juist rondom het Amstelveld erg veel overlast was. Aangezien dat feest hoofdzakelijk door hetero's wordt bezocht, is ook niet duidelijk waarom dit niet naar een andere plek verplaatst kon worden.


Rembrandtplein

Op het Rembrandtplein zullen vanwege de overlast (en de hoge kosten) namelijk geen Gay Pride-feesten meer plaatsvinden - het hoofdpodium wordt nu verplaatst naar de Dam. Daar mochten vorig jaar, speciaal ter gelegenheid van de EuroPride, voor het eerst openluchtevents worden gehouden en dat is alle betrokken partijen goed bevallen.

Als het hart van de stad is de Dam ook een eervolle locatie voor de Gay Pride, maar nadeel is dat het vrij ver van de homohoreca ligt. Bij de feesten op het Rembrandtplein was het voorheen altijd makkelijk om bij de reeks van homobars in de directe omgeving langs te gaan. Deze zullen nu waarschijnlijk aardig wat omzet mislopen, ten gunste van de evenementencateraars op de Dam.
De Canal Parade van 2013Botenparade

De Canal Parade, die dit jaar op zaterdag 5 augustus plaatsvindt, zal in omgekeerde richting varen, namelijk van Oosterdok naar het Westerdok. Door in het bredere water van het Oosterdok en de Amstel te beginnen kan de doorstroming van de boten vlotter verlopen. Bovendien is het hierdoor kennelijk makkelijker om na afloop de Prinsengracht af te sluiten zodat er geen particuliere bootjes meer achter de parade aan kunnen varen.

Over de uitvoering van de botenparade verscheen toevallig afgelopen dinsdag een opinie-artikel in Het Parool, waarin de advocaten Mark-Jan Bouwman en Sidney Smeets pleitten voor boten met een duidelijke homorechtenboodschap, in plaats van het te grote aantal varende borrelclubjes met voornamelijk hetero's aan boord.


- Zie de berichten op De Telegraaf - Het Parool - AT5

- Stichting Amsterdam Gay Pride: Concept Vergunningaanvraag Pride 2017

- Gemeente Amsterdam: Aanvraag evenementenvergunning Pride Amsterdam

4 reactie(s)

Door Leslie Schwartz op 26-03-2017 om 9:00 uur:

Wij zijn trots op ons museum! XDDoor Leslie Schwartz op 26-03-2017 om 9:01 uur:

Wij zijn trots op ons museum! XDDoor Karel op 26-03-2017 om 9:06 uur:

een parel van wereldklasse! XDDoor Michiel Kersten op 27-03-2017 om 23:07 uur:

Dat is de kern van de zaak!
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om reacties te plaatsen)

Reageer:

Naam:

Meer nieuwsberichten:

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering

- Spread the Love via 12 reusachtige harten in de straat

- Eerste flagshipstore van MR. Riegillio geopend

- Voormalig lunchroom Downtown is nu restaurant-bar INCA

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.