Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 9 augustus 2016

Zeer succesvolle EuroPrideviering ondanks vrees voor aanslagen

Dit jaar was de Amsterdam Gay Pride tevens EuroPride en werd daarom extra groots gevierd. Met zonneschijn en ca. 21 graden was het ideaal weer voor dit evenement en de botenparade en de straatfeesten in de Reguliersdwarsstraat werden dan ook zeer druk bezocht. Hoewel er vantevoren de nodige vrees voor terroristische aanslagen was, kwam het gelukkig niet verder dan de gebruikelijke kleine incidenten.
EuroPride in de Reguliersdwarsstraat
(klik ter vergroting)Botenparade

Was vorig jaar heterodiscotheek Jantjes Verjaardag nog van de partij, deze keer voer in de Canal Parade geen enkele boot uit de Reguliersdwarsstraat meer mee. Wel deed voor het eerst een boot van biculturele transgenders van Trans United mee, een organisatie die ook regelmatig feestavonden in de Soho houdt.
Boot van Trans United
(foto: Alf van Beem - klik ter vergroting)Een andere boot met een (weinig bekende) historische link met de Reguliersdwarsstraat was die van de homozwemvereniging Upstream. Deze heette oorspronkelijk Havana Swim Team en kwam dan ook voort uit de vroegere Havana - nog te herkennen aan de oranje huisstijlkleur:
Boot van Upstream
(klik ter vergroting)De politie zei geen bezoekersaantallen te tellen, maar AT5 wist te melden dat de botenparade zo'n 560.000 mensen toeschouwers had getrokken en dat dat ongeveer evenveel was als vorig jaar (hoewel de organisator het toen op 500.000 hield).

> De vroegere Reguliersboten in de Canal Parade


Versieringen

Na de eerdere ophef over of de Reguliersdwarsstraat wel een homostraat wil blijven werd met spanning uitgekeken naar hoe de straat zich tijdens het Gay Pride-weekend zou presenteren. Vanaf de start van de EuroPride twee weken geleden kwamen geleidelijk aan steeds meer regenboogvlaggen uit te hangen en afgelopen woensdag werd het middenstuk van de straat versierd met slingers van regenboogvlaggetjes.
De eerste regenboogslingers
(klik ter vergroting)De grote klapper kwam op het laatste moment: op vrijdagochtend werd het hele westelijke deel van de straat plus de zijstraatjes (die zich sinds kort tesamen als Secret Village presenteren) volgehangen met regenboogslingers van ballonnen, met bovendien aan het begin en eind nog ballonnen in de vorm van een enorme regenboogvlag.

Alles bij elkaar was de straat nog nooit zo uitbundig in regenboogkleuren versierd en heeft de ondernemersvereniging hiermee duidelijk kenbaar gemaakt dat de Reguliers ook onder de naam Secret Village dé homo-uitgaansstraat van Amsterdam blijft!
Regenboogvlag van ballonnen bij de ingang aan het Koningsplein
(klik ter vergroting)Caribisch straatfeest

In het oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat organiseerde de Reality Bar traditiegetrouw een straatfeest in Caribische sfeer. Er waren drie buitentapwagens voor bier en andere drank en een podium waarop net als in voorgaande jaren bands uit Suriname en Caribisch Nederland (voorheen de Nederlandse Antillen) optraden.Het Caribisch straatfeest op zaterdag 6 augustus 2016


Kleiner feestje

In het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat, rondom de bekende homozaken, was dit jaar voor het eerst geen groot feest met podium voor DJ-optredens e.d. In voorgaande jaren vereiste de gemeente dat een dergelijk groot evenement met hekken moest worden afgesloten wanneer het te druk werd. Dit leidde telkens tot veel irritatie en kwam ook de sfeer op straat niet ten goede.

Omdat door zulke veiligheidsmaatregelen een dergelijk groot feest ook nauwelijks meer rendabel is, besloten de ondernemers om dit jaar geen groot evenement te organiseren. In plaats daarvan moest het een openlijk toegankelijk en kleinschalig feestje worden, met betere doorstroming en minder grote drukte.EuroPrideviering in het westelijk deel van de Reguliers,
vrijdag 5 augustus 2016


Inperking

Wel had de ondernemersvereniging nog een reeks van kleine ludieke activiteiten bedacht, maar die mochten op het allerlaatste moment van de gemeente niet doorgaan. Dit vanwege de veiligheid en met het oog op de verwachte drukte in de stad - hoewel onduidelijk is hoe de geplande activiteiten daar een risico voor hadden kunnen vormen.

Het was daarom merkwaardig en ook enigszins wrang om burgemeester Van der Laan te horen zeggen dat er voor de EuroPride geen enkele concrete dreiging was en dat we ons door terroristen niet bang moeten laten maken en iedereen gewoon moest komen om de vrijheid te vieren.

Dat de feestelijkheden in het westelijke deel van de straat desondanks zo sterk beperkt werden was extra jammer omdat het dit jaar precies 20 jaar geleden was dat nota bene vanuit de Reguliersdwarsstraat de Amsterdamse Gay Pride werd opgericht.
> Zie ook: Geschiedenis van de Gay Pride
Vrijdagavond in het westelijke deel van de Reguliers
(klik ter vergroting)Alle beperkingen verhinderden niet dat zowel op vrijdagavond als op zaterdag dit deel van de Reguliersdwarsstraat als vanouds vol kwam te staan met feestende mensen, die het met alle versieringen en doorgezette muziek bij de zaken waarschijnlijk minstens zo gezellig hebben gehad als in eerdere jaren.

Doordat de straat niet meer als evenemententerrein was afgesloten, was er ook een betere doorstroming en was het minder dringen geblazen. Toch werden zaterdag vanaf ca. 20.30 uur op last van de politie de ingangen aan Koningsplein en Vijzelstraat weer afgesloten, al bleef de straat via de Bloemenmarkt wel toegankelijk.

Net als in voorgaande jaren organiseerde resto-bar Snappers ook dit jaar weer spontaan en onaangekondigd een eigen straatfeestje, waardoor het ook in het beginstuk van de Reguliersdwarsstraat een feestelijke drukte werd.
Straatfeest bij Snappers
(klik ter vergroting)Afsluiting

Op de laatste dag van de EuroPride, zondag 7 augustus, vond op het Rembrandtplein een groot en ook weer zeer druk bezocht slotfeest plaats, waarop onder meer de vlag van EuroPride werd overgedragen aan Madrid, waar in 2017 zelfs WorldPride gevierd zal worden.

In het aansluitende oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat was het weer business as usual, maar in het westelijke deel hingen de regenboogballonnen er nog en was er weer muziek op straat, zodat na afloop van het slotfeest dit stuk van de straat opnieuw weer helemaal vol liep om de EuroPride tot op het allerlaatste moment feestend te beleven.

> Fotoserie van EuroPride 2016

> Foto's op Facebook via Reguliers.net en Secret Village


8 reactie(s)

Door Ellen Wybenga op 9-08-2016 om 12:36 uur:

Verheffers moeten we blijven, verleiders moeten we worden! XDDoor Karel van Egten op 10-08-2016 om 1:23 uur:

een parel van wereldklasse! XDDoor Geile Herbst op 4-09-2016 om 1:35 uur:

Nog nieuws? XODoor Webmaster op 4-09-2016 om 8:12 uur:

Nog niks concreet, maar binnenkort is de opening te verwachten van The Big Apple, een "American grill restaurant & bar" in het pand van de vroegere Havana.Door Sydney op 5-09-2016 om 1:29 uur:

American grill, heb r zin an!Door Valentina op 11-09-2016 om 1:33 uur:

wat doen we met die hittegolf?Door Webmaster op 13-09-2016 om 0:38 uur:

Een koud biertje of ice tea drinken in de Reguliers natuurlijk!Door Klaas Hamersma op 18-09-2016 om 1:57 uur:

Tjonge jonge, ik dacht dat vooruitgang en vernieuwing voor al met ideeen en dynamiek te maken hadden! groet
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.