English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    YouTube    RSS-feed   


  NIEUWS - 25 april 2016

Amsterdam Fair City: voor behoud van diversiteit in de stad

Begin dit jaar is in Amsterdam het initiatief Fair City van start gegaan. Vanuit dit platform wordt gepleit voor een open en eerlijke stad waarin diversiteit, leefbaarheid, betaalbaar wonen, gelijke kansen en toegankelijkheid centraal staan.

Diversiteit omvat in Amsterdam van oudsher ook seksuele diversiteit, maar deze staat de laatste jaren eveneens onder druk - iets dat heel concreet ook in de Reguliersdwarsstraat tot uiting komt.


Manifestatie

De kwesties waar Fair City voor staat zullen volgende maand via diverse acties, evenementen en lezingen onder de aandacht worden gebracht. Hoogtepunten zijn een demonstratieve fietstocht door de stad op 28 mei en een grote afsluitende manifestatie in Paradiso op zondagmiddag 29 mei.

De bedoeling is dat de doelstellingen van Fair City onder de aandacht komen van de Europese ministers die in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap op 30 mei een Pact van Amsterdam over stedelijk beleid zullen ondertekenen.

Fair City wil alternatieven formuleren voor wat een doorgeschoten commercialisering van de stad kan worden genoemd en waarover bij veel mensen een groeiende onvrede is ontstaan.
Hoe open en divers blijven Amsterdam en zijn centrum?
(foto: Wikimedia Commons - klik ter vergroting)Bedreigingen

Doordat steeds meer mensen in Amsterdam willen (blijven) wonen is woonruimte zeer schaars en voor velen al onbetaalbaar geworden. Dit wordt nog eens versterkt door de verkoop van huurwoningen en illegale verhuur aan toeristen via de website AirBnB.

Daarnaast komen er door de grote toename van dagjesmensen steeds meer toeristenwinkels (zoals de inmiddels beruchte Nutellawinkels). Mede hierdoor stijgen ook de huren van horeca- en winkelpanden, waardoor kleine zelfstandige ondernemers met traditionele zaken het vaak niet meer volhouden.

Dit alles gaat niet alleen ten koste van de diversiteit van de stad, maar ook van de leefbaarheid (veel bewoners voelen zich steeds meer vreemdeling in eigen stad) en de toegankelijkheid (mensen van buiten komen steeds moeilijker de stad in).


Reguliersdwarsstraat

Ook in de Reguliersdwarsstraat komt de diversiteit in gevaar. Nog is er geen Nutellawinkel, maar ook hier stijgen de huren en zijn er vorig jaar bijvoorbeeld al verhuurders van toeristenfietsen gekomen - terwijl er eigenlijk juist behoefte is aan fietsenstallingen.

De grootste bedreiging voor de diversiteit is echter het langzaam afkalvende homokarakter van de straat. Hierdoor dreigt de Reguliers niet alleen haar unieke karakter en onderscheidende kenmerk, maar ook haar maatschappelijke meerwaarde te verliezen.
Hoe kleurrijk blijft de Reguliersdwarsstraat?
(klik ter vergroting)Sinds de sluiting van de Kooistrazaken in 2010 is er minder homohoreca in de straat, maar naast de cafés zijn er ook diverse winkels, kappers en restaurants die meer dan gemiddeld op homo's gericht zijn. Tesamen zijn dat nog altijd meer homogerichte zaken dan in de andere Amsterdamse homo-uitgaansstraten.

Dat neemt niet weg dat de horeca sfeerbepalend is. Tegenwoordig is het uitgaanspubliek in de straat grofweg voor de helft homo en voor de helft hetero - een wankel evenwicht, want als er teveel hetero's komen, dan zullen homo's zich er niet meer thuisvoelen. Vergelijkbaar met de winkelstraten: Amsterdammers blijven weg als er teveel toeristen komen.

De homozaken dragen bij aan de diversiteit van zowel de straat als de stad en de zorg bestaat dan ook dat als dit aspect niet voldoende aandacht krijgt, de Reguliersdwarsstraat zijn rol als een voor homo's aantrekkelijk uitgaansgebied en gastvrije entree tot de stad zal verliezen.


- Zie ook: www.faircity.amsterdam

Zie ook:
- Europeanology: Wat is het EU 'Pact of Amsterdam'?
- Het Parool: Acties bij Europese top tegen 'uitverkoop van de stad'
- Het Parool: "Amsterdam dreigt te venetianiseren"
- Archer Magazine: Gentrification grind: Travels in would-be queer space
- Het Parool: "De geldmachine Amsterdam moet gestopt worden"
- Coalitie-akkoord 2014-2018: Amsterdam blijft van iedereen (pdf)


^


1 reactie(s)

Door Klaas Hamersma op 26-04-2016 om 14:39 uur:

Lijkt me een principiele keuze.

groet! Klaas
Reageer:

Naam:
^


Meer nieuwsberichten:

- Op 9 april opent de lesbische bar B'Femme!

- De wegwerkzaamheden zijn weer hervat

- Veilig uitgaan met Dress & Dance

- Brand in de tuin van restaurant Secret Garden

- Veganistische patisserie Koekoek geopend

- Club NYX viert 10-jarig bestaan

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.