English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 5 augustus 2014

Gay Pride-feesten met bekende namen, maar afgesloten voor laatkomers

Afgelopen weekend werd met twee grote straatfeesten in de Reguliersdwarsstraat weer de jaarlijkse Amsterdam Gay Pride gevierd. De street party in het westelijke deel van de straat was een groot feest voor wie tijdig binnen was, maar wie later kwam stuitte op weinig uitnodigende afzettingen.


Botenparade

Vanwege de voorspelde hevige regen en onweer, ging de Canal Parade dit jaar een half uur eerder van start, maar werd desondanks door enkele hevige buien getroffen. Voor het eerst sinds 2009 voer er weer een boot mee uit de Reguliersdwarsstraat, namelijk van Club NYX, hoewel deze boot nauwelijks als zodanig herkenbaar was: de naam van de club viel in het niet bij die van sponsor Absolut wodka. Wel viel duidelijk Diva MayDay te bewonderen:
(foto: GossipGay.nl - klik voor een vergroting)RGLRS street party

De straatfeesten bij de bekende homocafe's werden dit jaar wederom op vrijdagavond ingeluid met een dubbel Happy Hour waardoor de Reguliersdwarsstraat bij prachtig zomers weer al snel vol liep. De straat was versierd met ballonnenslingers in regenboogkleuren, er waren diverse buitentaps en een klein podium tegenover cocktailbar Dvars, vanwaaruit het feest dit jaar georganiseerd werd.

Op het podium traden op vrijdag een reeks van bekende namen op waaronder Bonnie St. Claire, Adlicious en als special guest de populaire Oekraïense groep Kazaky, die tijdens deze Gay Pride voor de eerste keer in Amsterdam optrad:
(foto: Jorge Ballesteros - klik voor vergroting)Op zaterdag begon het straatfeest al om 14.00 uur, maar kwam de drukte als gewoonlijk pas na afloop van de botenparade op gang. Het aangekondige optreden van Jody Bernal ging op het laatste moment niet door, maar wel was er muziek van een reeks bekende DJ's uit de straat, zoals DJ Absoluut, Robert Feelgood en het G-Team.

Dit jaar was er voor het eerst ook gratis WiFi buiten op straat beschikbaar en rond 21.00 uur waren hiermee volgens provider Pling ruim 7500 mensen online.
(foto: Reguliers.net - klik voor vergroting)Vanwege de verwachte drukte was vooraf geadviseerd om vroeg naar deze street party te komen, met als gevolg dat het maximaal toegestane aantal bezoekers al snel bereikt was en de straat werd afgesloten. Bij enkele personen riep dit dermate irritaties op dat zij agressief werden en hardhandig naar binnen probeerden te dringen. Om dit te bedwingen kwamen er tegen 20.00 uur zelfs twee ME-busjes de straat in:
(foto: Reguliers.net - klik voor vergroting)Hierna bleven de beide toegangen tot het straatfeest, aan de kant van het Koningsplein en langs de Bloemenmarkt zo goed als dicht. De regel van "10 mensen eruit - 10 mensen erin" kon slechts uiterst moeizaam worden uitgevoerd, mede omdat zowel mensen die de straat uit wilden als degenen die erin wilden, door dezelfde smalle opening tussen de manshoge hekken door moesten.

Omdat een duidelijke informatievoorziening ontbrak, kwamen talloze mensen onverwacht voor dichte hekken te staan, wat tot onbegrip, frustratie en irritatie leidde. Hooguit werden zij van de ene ingang naar de andere verwezen, waarbij de particuliere beveiligers en politie-agenten vaak niet op de hoogte leken hoe het bij de andere ingang was of elkaar daarin tegenspraken. Ook gasten die door bewoners van de straat waren uitgenodigd werd op soms brutale wijze de toegang geweigerd.
Optreden van Berget Lewis op de vrijdagavond
(video: Natascha Verheij Fotografie)Uiteindelijk werd zelfs een groot deel van de Bloemenmarkt met hekken afgezet, kennelijk in een poging om mensen helemaal via het Muntplein richting de Reguliers te leiden, maar ook dit leidde tot veel verwarring en leek ook niet consequent te worden doorgevoerd. Uiteindelijk bleef het feest in dit deel van de Reguliersdwarsstraat totaan het officiële einde om 24.00 nagenoeg geheel gesloten.

Deze afsluiting is in 2011 voor het eerst ingevoerd op last van de gemeente en de politie, maar lijkt niet erg doordacht en evenmin zijn er in de opeenvolgende jaren verbeteringen aangebracht om de bezoekers soepeler te kunnen verwerken.


Als een alternatief voor de mensen die het grote straatfeest niet konden bereiken fungeerde nog enigszins een kleiner straatfeest dat onaangekondigd werd georganiseerd bij de onlangs geopende resto-bar Snappers, gevestigd pal naast de voormalige Havana, die momenteel wederom te koop/te huur staat:
(foto: Reguliers.net - klik voor vergroting)Caribisch straatfeest

Het traditionele Caribische straatfeest bij de Reality Bar aan de Rembrandtpleinkant van de straat was op beide dagen geheel als vanouds: er was een podium bij de voormalige Rembrandt Garage en 3 tapwagens, dit jaar versierd met ballonnen in regenboogkleuren. Hier waren op vrijdag optredens van de Surinaamse Corona band en op zaterdag van de Antilliaanse band K'ribe:
(foto: Reguliers.net - klik voor vergroting)Discotheek Jantjes Verjaardag bleek tenslotte geen succes te hebben gehad in de poging om via de rechter zijn terras tijdens de Gay Pride open te mogen houden - iets wat volgens de gemeentelijke veiligheidseisen niet was toegestaan.


- Foto's van rondom de straatfeesten van Gay Pride 2014

- Foto's van de botenparade en de feesten op straat en bij Soho op Facebook

- Meer dan 300 foto's van de RGLRS street party op Facebook

0 reactie(s)


(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om reacties te plaatsen)

Reageer:

Naam:

Meer nieuwsberichten:

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering

- Spread the Love via 12 reusachtige harten in de straat

- Eerste flagshipstore van MR. Riegillio geopend

- Voormalig lunchroom Downtown is nu restaurant-bar INCA

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.