De Reguliersdwarsstraat in Amsterdam
Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  



NIEUWS - 5 september 2012

Inzichten over het Amsterdamse homo-uitgaansleven
Op zaterdagmiddag 25 augustus vond een bijeenkomst plaats over het homo-uitgaansleven door de jaren heen. Dit was georganiseerd door Genius, de vereniging voor gay professionals. Bij die gelegenheid kwamen enkele interessante dingen ter sprake, niet alleen over de homohoreca in het algemeen, maar ook over de Reguliersdwarsstraat.

Homohorecahistorie

De middag begon met een presentatie door fotograaf Jan Carel Warffemius, die onder meer unieke oude foto's liet zien van homobars uit Amsterdam, Rotterdam, Berlijn en Parijs vanaf ca. 1900 tot heden. Deze foto's gingen vergezeld van soms hilarische anekdotes of onbekende wetenswaardigheden.



Presentatie van Jan Carel Warffemius
(foto: Noud van Poppel)

Om te beginnen was, anders dan veel mensen denken, homoseksualiteit tussen volwassenen al sinds 1811 in Nederland niet meer strafbaar. Wel werden 100 jaar later, in 1911, homoseksuele contacten tussen volwassenen en minderjarigen onder de 21 jaar strafbaar gesteld. Deze laatste wet werd pas in 1971 afgeschaft.

Ook bleek dat cafe 't Mandje aan de Zeedijk niet de oudste homobar van Amsterdam is (wel de oudste die nog open is), maar dat er al eind 19e eeuw diverse koffie- en bierhuizen waren waar homoseksuelen elkaar opzochten. De bekendste homobar uit die tijd, The Empire aan de Nes 17, werd bijvoorbeeld al in 1911 door de politie geinspecteerd.

Werden bij zulke inspecties teveel homo's aangetroffen, dan werden de vergunningen van die zaak ingetrokken. De gemeente had wat dat betreft veel mogelijkheden, want er waren destijds aparte vergunningen voor alcohol, voor muziek, en zelfs voor het mogen dansen!

Lesbisch uitgaansleven

Vervolgens was er een lezing door Judith Schuyf over het lesbische uitgaansleven. Dit was altijd al veel minder uitgebreid dan dat van de homomannen, maar toch vielen ook hier leuke dingen over te vertellen.

Bijvoorbeeld over de zogeheten "butch en femme" rolpatronen, waarbij een lesbisch koppel zich feitelijk gedroeg zoals een heteropaar: de ene vrouw nam de rol van een stoere man op zich en de andere die van een onderdanige vrouw. Ook wilden lesbische vrouwen graag pantalons dragen, iets dat in sommige steden nog heel lang verboden was.



Presentatie van Judith Schuyf
(foto: Noud van Poppel)

Paneldiscussie

Na de pauze was er een paneldiscussie, waarin het heden van de homohoreca aan de orde kwam. Hiervoor was getracht om mensen uit zoveel mogelijk verschillende homostraten uit te nodigen.

Aldus namen hieraan deel de eerdergenoemde Jan Carel Warffemius, Peter Koop van Reguliers.net voor de Reguliersdwarsstraat, Diana van Laar, eigenaresse van café ’t Mandje voor de Zeedijk, Dickey Heerkens, voorheen bedrijfsleider van Fuxxx en Argos voor de Warmoesstraat, Richard Keldoulis, eigenaar van Club Church voor de Kerkstraat en tenslotte Peter de Groot, die vroeger actief was bij The Safe Sex Guerrilla’s, de SupperClub en Club Church:



Paneldebat met vlnr Warffemius, Koop, Van Laar,
Keldoulis, Heerkens en De Groot
(foto: Noud van Poppel)

Tijdens het debat werd onder meer duidelijk dat het huidige uitgaansaanbod niet meer te vergelijken is met wat het in de jaren 80 en 90 was. Grote en extravagante disco's als de RoXY en de iT zijn er niet meer en ook het aantal plaatsen voor meer seksgerichte activiteiten is behoorlijk teruggelopen.

Naar aanleiding van de niet echt goed gelukte heropening van de grote homocafe's in de Reguliersdwarsstraat werd geconcludeerd dat homo's toch erg hechten aan hun oude vertrouwde plekken en dat je hen die vooral niet moet afnemen of er teveel aan moet veranderen (zoals bij de April en de Amstel Taveerne).

Een andere belangrijke conclusie was dat meer gespecialiseerde horecazaken, zoals bijvoorbeeld club Church, nauwelijks of geen last van de algehele teruggang hebben. Het gaat dus zeker niet overal slecht met de homohoreca. Een belangrijke factor daarbij is goed ondernemerschap en dan vooral persoonlijke betrokkenheid van de eigenaar. Dit in tegenstelling tot het imperium van Sjoerd Kooistra, waarbij een hele laag van 'middenmanagement' was ontstaan.


Na afloop van dit debat was er nog een borrel en kon men deelnemen aan een gezamelijke maaltijd bij De Portugees op de Zeedijk. Als allerlaatste was er nog een homohistorische tour langs de Zeedijk.





0 reactie(s)


(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:









Meer nieuwsberichten:

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering





Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.