English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    YouTube    RSS-feed   


  NIEUWS - 13 augustus 2012 23.12 uur:

Ophef over strenger optreden tegen geluidsoverlast
Afgelopen zaterdag ontstond enige ophef toen bekend werd dat de gemeente Amsterdam strenger gaat optreden tegen cafe's die veel geluidsoverlast veroorzaken. Er is een lijst met 30 overlastgevende horecazaken, waarvan 15 in het centrum liggen. Daaronder zijn homobars De Engel aan de Zeedijk en 't Dwarsliggertje in het oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat.

Horeca-ondernemers blijken vooral bang dat ze nu veel sneller het risico lopen dat hun zaak dicht zal moeten. Dit omdat vaak slechts enkele buurtbewoners aan de lopende band bij gemeente en politie klagen, ook als de overlast maar gering is. De uitbater van 't Dwarsliggertje riep op tot protest tegen deze nieuwe regels en deed zijn verhaal op het AT5-journaal van zondag:


Uitbater Lucas vd Vorstenbosch van 't Dwarsliggertje op AT5


Tegenover Het Parool liet burgemeester Van der Laan echter weten dat sluiting pas zal plaatsvinden na 3 waarschuwingen, dus niet na slechts 3 klachten, zoals in het AT5-nieuws leek te worden gesuggereerd. Ook zal het niet worden geaccepteerd als bewoners bewust horecazaken terroriseren. Tenslotte benadrukte de burgemeester dat zaken die geen overlast veroorzaken minder gecontroleerd zullen worden en het aantal regels verminderd zal worden.

Op de lijst van overlastgevende zaken staan geen bars uit het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat, waar de bekende grote homocafe's gevestigd zijn. Daar wonen dan ook weinig mensen, maar dat neemt niet weg dat ook daar slechts n bewoner aan het begin van de straat al sinds eind jaren '80 tot op de dag van vandaag over geluidsoverlast klaagt. Dit tot grote frustratie van de horecazaken in dat deel van de Reguliers.

Wat deze ophef echter ook laat zien, is dat horeca-ondernemers er soms een beetje laat bij zijn. De regels over overlast en ook over de veelbesproken sluitingstijden zijn namelijk al definitief door de gemeenteraad vastgesteld. Toen hierover vorig jaar bij de voorbereidende commissievergaderingen inspraak mogelijk was, waren daar vooral boze buurtbewoners aanwezig en slechts een paar ondernemers. Uiteindelijk gaven vooral de beperkte politie- en handhavingscapaciteit de doorslag voor de nieuwe regelgeving.


Update 31-8-2012:
Vandaag bleek dat bijna 50 horeca-ondernemers met hun protest tevens de landelijke media opzochten en daarvoor ook een Facebook-pagina onder de naam Verenigde Horeca Amsterdam hebben opgezet.
Er is een brandbrief naar de gemeente gestuurd, die onder meer ondertekend is door Lion Noir, Ludwig en Rose's Cantina uit de Reguliersdwarsstraat.


^


0 reactie(s)


Reageer:

Naam:
^


Meer nieuwsberichten:

- Aftrap voor nieuw seizoen straatfeesten: Reguliers Celebrates!

- Driedaags straatfeest op komst: Reguliers Celebrates!

- Clubs zijn weer open, coronabeperkingen bijna voorbij

- Nieuwe gaybar geopend in de Korte Reguliersdwarsstraat

- Restaurants en cafés mogen weer open tot 22.00 uur!

- Alle horeca voorlopig weer GESLOTEN + Update

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.