Café-Bar April @ Reguliersdwarsstraat in Amsterdam < Reguliers.net
Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Café-bar April

 


Voorgeschiedenis      Naam & Logo      Interieur

Mensen     Feesten     Homepage

Sluiting     Links




Feesten

Naast het moderne interieur is Café April vooral ook beroemd geworden door de spectaculaire feesten, waarvoor de zaak niet zelden een complete metamorfose onderging.

Zo werden alle grote feestdagen, zoals Kerst, Oud & Nieuw, Carnaval, Pasen en Koninginnedag uitbundig gevierd. Het interieur werd dan vaak van boven tot onder versierd met de meest fantasierijke decoraties en ook aan de buitengevel werden dan reusachtige versieringen ophangen:



Gevelversiering voor Carnaval
(foto: www.april-exit.com)


Het interieur werd op alle mogelijke manier versierd, met decoraties van kerstballen of kaarsen met Kerst, ontelbare narcissen, tulpen of kuikens met Pasen en bijvoorbeeld oude tl-buizen, graffiti, bont en wasmiddeldozen bij andere themafeesten:



De April uitbundig versierd
(foto: www.april-exit.com)


Denk-tank

In de beginjaren van de April was er een heuse denk-tank aan de zaak verbonden. Deze bestond uit een kleine groep klanten uit verschillende disciplines, die van tijd tot tijd met Guus Silverentand om de tafel ging zitten om adviezen te geven en ideeën naar voren te brengen. Tot deze groep behoorde onder meer grafisch vormgever Gerritjan Deunk, die er in 1982 in Missets Horeca het volgende over zei:

"We hebben er veel tijd en moeite voor over om in een café te komen wat we zelf echt leuk vinden, ons "eigen" bedrijf. Sommigen vinden dat te weinig reden om je uit te sloven. Wij genoeg"



Guus Silverentand en Gerritjan Deunk bezig met
met de reclame voor van de April (1982)
(foto: Missets Horeca)


Vanuit deze denk-tank is de gewoonte ontstaan om een aantal keren per jaar echt spectaculair voor de dag te komen met grootse feesten waar dan ook veel ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Wederom Gerritjan Deunk:

"Onze filosofie is dat je beter een paar keer per jaar echt kunt knallen dan steeds middelmatig bezig zijn. Dan hou je tenminste ook een beetje kaliber qua publiek, want ook de "lastige" klanten die "alles wel gezien hebben" trek je er mee aan."


Uitvoering

De concrete uitvoering van de versieringen werd gedaan door Frans Monsma en Hans Klaphake. Vaak werden de letterlijk fantastische concepten in de April in het groot en in Downtown in het klein uitgevoerd. Over de kosten en de moeite zei Guus Silverentand in 1982 in Missets Horeca:

"Kostbaar, al die publiciteit voor de bedrijven? Nou, dat valt best mee. De zaken gaan goed, dus kan het er wel af en we hoeven immers niet te adverteren. De prijzen hoeven er echt niet voor omhoog. Bovendien hebben mijn compagnon en ik toen we begonnen gezegd: hard werken is best, maar wèl met plezier. Niet per se om er rijk aan te worden. Er zijn al te veel mensen in de horeca puur bezig geweest met zakken vullen."


Hans Klaphake en een optreden in de April
(eind 1983)


Kunst & cultuur

Net als in Coffeeshop Downtown waren er ook in de April van meet af aan exposities van kunst. Deze wisselden elke drie of vier weken en waren niet alleen meer bedoeld om jonge kunstenaars een expositiemogelijkheid te geven, maar dienden ook om de zaak aantrekkelijk en "spannend" te houden.

Ook in later jaren werden er nog met enige regelmaat kunstexposities gehouden. De vermoedelijk laatste was "Tulpenkoorts" uit 2006.

Vernieuwend als alles bij de April, werden er niet alleen schilderijen tentoongesteld, maar waren er ook wel andersoortige exposities. Een voorbeeld daarvan was ter gelegenheid van de première van een nieuwe film van de befaamde regisseur Fassbinder.

De hele zaak werd toen volgehangen met allerlei foto's van en over de film, artikelen over Fassbinder, enzovoort. Omdat de April natuurlijk druk bezocht werd, had de betreffende filmmaatschappij met genoegen het beste materiaal ter beschikking gesteld.


>
Voorjaarsversieringen (2007)
(foto: www.cafeapril.eu)



Feesten

Vanuit de April werd ook doorgegaan met het gezamelijk organiseren van feesten in discotheek Flora Palace, zoals eerder al vanuit Downtown werd gedaan. Samen met Hans Klaphake organiseerde Frans Monsma daar bijvoorbeeld modeshows en andere feesten, waarbij de avond dan in de April begon en de mensen daarna naar de Flora gingen om verder te feesten.

Alsof het niet op kon, waren er bovendien de straatfeesten die vanuit April (en Downtown) georganiseerd werden. Deze vonden ongeveer eind augustus plaats: Bruingetint, of doorgebrand en in hun nieuwste outfit kwam het zooitje ongeregeld na de vakantie op die feesten toegesneld aldus Hans Klaphake.

Voor deze feesten werden artiesten van de straat op het podium gezet. Hun optreden in de Reguliersdwarsstraat was voor sommigen een opstapje naar TV of theater. Enkelen die alszodanig hebben opgetreden waren An Weldon, Brigitte Kaandorp, Richenel, Frank Wijdenbosch, Malle Jopie, Bert en Astrid Nijgh.

>
Koninginnedagfeest
(foto: www.april-exit.com)


Ook niet te vergeten waren natuurlijk de travestie-optredens, de zingende kippen, de Andrew Sisters en de meisjes op de fietsen. Voorts traden ook nog op Stanley Sinester met zijn steelband, een tambourcorps op het leernichtenfeest en een dompteur met echte leeuwen!

Voor de Fool Moon Party van 1985 was tegen de voorgevel van de April een podium gebouwd in de vorm van een schip, genaamd HMS April Love, waarop Ruth Jacott en het toendertijd populaire discotrio Mai Tai optraden:


>
De HMS April Love tijdens de
Fool Moon Party (1985)
(foto: www.april-exit.com)


Eind 1983 werd de April helemaal ingericht als een ijspaleis: bij Philips in Eindhoven werden daarvoor 3500 afgekeurde tl-buizen gehaald, ze pasten maar net aan in de auto!. Deze werden op blauw plastic folie geplakt en helemaal rondom tegen de wanden bevestigd.

Op diverse plekken werden de tl-buizen halfrond bevestigd, met blauwe lampen erachter. Ook aan het plafond en aan de ventilatorkoepels werden tl-buizen gehangen. Dit alles gaf een prachtig idee van ijspegels:



IJspaleis (1983)
(foto's: collectie Frans Monsma)





Voor Kerstmis, vermoedelijk 1982, werden de wanden van de April beplakt met zwart lakfolie, waarop met honderden kaarsen fraaie versieringen werden aangebracht. Heel mooi, alleen moest wel worden opgelet dat bezoekers niet in de verleiding kwamen zo'n kaars aan te steken...


>



  





(foto's: collectie Frans Monsma)


Voor de jaarwisseling van 1983 naar 1984 werd de April helemaal volgezet met fruitautomaten, waarop de bezoekers alvast, gratis, hun geluk voor het nieuwe jaar konden beproeven. Langs de wanden waren grote vellen papier geplakt waarop stripfiguren getekend waren die de bezoekers geluk wensten.







(foto's: collectie Frans Monsma)





Een meer zomers thema hadden "April Goes Banana", waarbij de zaak helemaal volgehangen werd met bananentrossen, en het Fruitfeest, dat als enige niet zo'n succes werd.

Weer wel een klapper was "April Sunshine" waarbij de hele zaak 's nachts werd volgestort met twee vrachtwagenladingen wit zand. Aan de wanden werden schilderingen van strand, duinen en zee gehangen, waardoor het net was alsof je op het strand was!

De bezoekers waren stomverbaasd, alleen het personeel vond het minder geslaagd om de hele tijd door de dikke laag zand te moeten lopen...













(foto's: collectie Frans Monsma)



April Love

Voor Pasen 1982 werd de April onder de naam "April Love" versierd met maar liefst 25.000 echte narcissen! Hiervoor was bij een bollenkweker een compleet veld opgekocht, waarna de bloemen stuk voor stuk werden opgespeld net zolang totdat de zaak compleet van boven tot onder ermee bekleed was:


   

   
De April versierd met narcissen
- Klik erop voor een vergroting-
(foto's: collectie Frans Monsma)


Een andere keer werd de April voor Pasen helemaal ingepakt in kippeveren. Op plastic folie werden toen laag na laag gewassen kippeveren gelijmd, totdat een dik pak was ontstaan.

Hiermee werd toen de hele zaak bekleed en hier en daar voorzien van groepjes gele kuikens. Het was wederom een heel aparte versiering, maar achteraf gezien, ondanks de brandwerende coating, toch wel erg brandgevaarlijk...

Het laatste grote feest waar Frans Monsma nog zelf bij was, zou Pasen 1986 worden. Het ei dat hij voor die gelegenheid had uitgebroed had de reusachtige afmetingen van 7 bij 6 meter en kon dan ook alleen maar aan de voorgevel worden opgehangen:



Gevelversiering voor Pasen (1986)
(foto: collectie Frans Monsma)


Verkoop aan Kooistra

Het oerwoudfeest zou het laatste daverende succes worden, waarbij de straat één grote deinende mensenmassa werd - alles en iedereen door elkaar. Dit feest stond al op stapel en werd geheel in de geest van Frans Monsma gevierd. Hijzelf was op dat moment al naar Portugal vertrokken. In het afscheidsboek voor Frans blikte zijn goede vriend Hans Klaphake als volgt terug:

Spektakulair, energievretend, leuk, gemoedelijk, pietsie ordinair, ietwat oppervlakkig, niet te geloven en vreselijk. Gewoon wat opmerkingen van mensen van toen. Allemaal klopt het, hoe positief of negatief men was, het was juist.
Voor jou, voor mij, we hadden weer iets gedaan, voor onszelf goed. Voor andere ook of iets minder. Een ding was zeker, je deed het vanuit je eigen ik.
Het bracht de mens in beroering, het bracht de mensen onder elkaar, ze kwamen tot elkaar en dat was goed. Het was je funktie.



Voordat Frans Monsma naar Portugal was vertrokken, had hij de April verkocht aan de Groningse horeca-ondernemer Sjoerd Kooistra. Deze wilde de zaak maar wat graag hebben, tuk als hij altijd was op succesvolle zaken. Hij kocht de April dan ook voor de maximale prijs van maar liefst 1,1 miljoen gulden.

Reden voor de verkoop was dat Guus Silverentand door aids getroffen was en daardoor vaak ziek was. Hierdoor stond Frans er vaak alleen voor en dat werd hem teveel. Na de overdracht bleef Guus nog wel in de April werken, maar nu als werknemer in dienst van Kooistra en diens compagnon Louis Röst.


April's Exit

Samen met Louis zou Guus nog wel een eigen disco openen. Het plan hiervoor hadden Frans en hij al jaren eerder gemaakt, maar het was er tot dan toe nooit van gekomen. aanvankelijk zou deze disco gevestigd worden in het pand aan de Reguliersdwarsstraat nummer 49.

Sjoerd Kooistra kocht echter het tegenoverliggende pand van restaurant-bar L'Entree en toen werd daar in maart 1988 de discotheek geopend onder de naam April's Exit.

Hiermee had de April nu haar eigen disco, waar de mensen na sluitingstijd heen konden om te gaan dansen. Voordien ging men daarvoor naar Flora Palace in de Amstelstraat, naar het DOK aan het Singel of desgewenst naar De Viking in de Reguliersdwarsstraat zelf.

De Exit kwam net op het juiste moment, want rond diezelfde tijd zouden al deze discotheken hun deuren sluiten. April en Exit zouden jarenlang onafscheidelijk zijn en gezamelijk vele evenementen organiseren.

Toch was de April na de verkoop aan Kooistra niet meer wat ze daarvoor geweest was. De persoonlijke en geëngageerde inzet uit de beginjaren maakte plaats voor een meer zakelijke benadering.

Daardoor was er voor regelmatige grote feesten niet meer zoveel tijd en geld beschikbaar als voorheen. Wat niet rendabel was werd geschrapt en dat was niet heel erg bevorderlijk voor de creativiteit.



Kerstversieringen begin jaren '90
(foto's: Paul van Well)




Ook bij een groot feest in 1992 ter gelegenheid van 5 jaar homomonument op de Westermarkt was de April present. Hierbij traden o.a. Ruth Jacott en Paul de Leeuw op:


Feest ter gelegenheid van 5 jaar Homomonument
bij de Westerkerk op 11 september 1992
(collectie IHLIA-Homodok)



Het logo van de April tijdens het feest op de Westermarkt
(foto: www.april-exit.com)


Grote straatfeesten

Desondanks bleven in en vanuit de April de nodige feesten georganiseerd worden. Deze werden opgeluisterd door optredens van uiteenlopende bekende Nederlanders en artiesten, zoals bijv. Jan Lenferink, Paul Haenen, Hans Kazan, Hazell Dean, Vanessa en travestie-artiesten als Hellun Zelluf en Viola Voilà.

Ook de viering van Koninginnedag groeide in de loop van de jaren '90 steeds verder uit. Vanuit April en Exit lieten pachter Ernst Verhoeven en zijn compagnon Jan Veenendaal het straatfeest organiseren door Ronald de Wit, die daarbij zelf ook onder de naam DJ RW optrad:



De viering van Koninginnedag, vermoedelijk in 1998,
met een versierd café April van buiten...



...en van binnen, waar DJ RW vanaf de bovenverdieping draaide
(collectie Ronald de Wit - klik ter vergroting)



Samen met de resident-DJ's van de April en de Exit, maar bijvoorbeeld ook met DJ Raul van de Havana en DJ Stephen van de iT draaide DJ RW tijdens Koninginnedag vanuit de April, aanvankelijk vanaf de begane grond, later vanuit een raam op de eerste verdieping:



DJ RW draaiend boven de April (1998?)
(collectie Ronald de Wit - klik ter vergroting)



De Disc Jockey's, al snel afgekort tot DJ's, hadden midden jaren '90 hun intrede gedaan in de April. Na DJ RW draaiden in 2004 bijvoorbeeld DJ Jerry Black, DJ No5 en DJ Deli-frans in de April.

Jerry Black had nog gedraaid in De Viking en in het DOK en zou later de vaste DJ van de Exit worden. DJ Deli-frans is tot op het laatst de vaste resident-DJ van de April gebleven.


Gay Pride

In 1996 werd voor het eerst de Amsterdam Gay Pride gevierd. Dit evenement was bedacht en georganiseerd door Gay Business Amsterdam (GBA), dat in 1995 was opgericht vanuit de Havana.

Naast de befaamde Canal Parade werd sindsdien in de Reguliersdwarsstraat ook een groot straatfeest gehouden, waarbij de April een voortrekkersrol speelde. April en Exit voeren bovendien elk jaar met een grote boot mee in de botenparade.

> Zie ook: Reguliersboten in de Canal Parade



De boot van April en Exit bij de eerste
Amsterdam Gay Pride Canal Parade in 1996
(ANP PHOTO/Hans Steinmeier - CC BY-NC-ND 4.0)


Gay Games

Een nog groter evenement dan de Gay Pride waren de Gay Games die van 1 t/m 8 augustus 1998 in Amsterdam gehouden werden. Dit werd uiteraard met een groot straatfeest gevierd en in de kantoorruimte boven de April was een callcenter ingericht waar bezoekers telefonisch informatie over de Gay Games konden krijgen. De opening van dit callcenter werd beneden in het café verricht door toenmalig PvdA-Tweede Kamerlid Peter Rehwinkel.

> Zie ook: Geschiedenis: Gay Games 1998



Opening van het callcenter in de April door Peter Rehwinkel
(foto: Marian Bakker - klik ter vergroting)



Eigen jubilea

De April kon uiteindelijk ook feest voor zichzelf vieren: in 2001 werd het 20-jarig bestaan gevierd met een Party Weekend van 29 juni t/m 1 juli. Op vrijdag en zaterdag waren er feestelijke optredens met VIPS en Surprise Acts in de April en parallel ook in de Exit. Het weekend werd op zondagavond afgesloten met, uiteraard, een Double Birthday Bubble.

In 2006 kon vervolgens al het zilveren jubileum van de April gevierd worden. Deze keer was er een hele feestweek, van 16 t/m 22 oktober. De zaak was uitbundig versierd en er hingen onder andere talrijke oude foto's van vroeger. Ook was er, net als eind jaren '80, weer een Piekuur, waarbij bier en fris slechts 1 euro kostten.

Op woensdag was er een jaren '80 en '90 bingo en op donderdag een feest voor al het voormalige personeel. Opmerkelijk genoeg was oprichter Frans Monsma niet uitgenodigd.

Op vrijdag werd een jaren '80 feest georganiseerd, op zaterdag een Diva's Night met bekende drag queens en de week werd wederom afgesloten met het dubbele happy hour op zondag.


Videoverslag van het 25-jarig jubileumfeest, waarbij
enkele bekende betrokkenen aan het woord komen.
(video: Menne Vellinga/MVS Media)



Versieringen voor het 25-jarig jubileumfeest in 2006
(foto: www.cafeapril.eu)


Laatste heropening

Het laatste grote feest van de oude April vond plaats op zondag 6 januari 2008: een massaal bezochte Demolition Party waarmee afscheid werd genomen van de oude April. Reeds de volgende dag begonnen de sloopwerkzaamheden, waarmee het achteraf laatste hoofdstuk in de April-geschiedenis zou beginnen.

> Foto's van de Demolition Party

Nadat de April anderhalf jaar lang gesloten was geweest voor een algehele verbouwing, kon op 16 juli 2009 eindelijk de heropening gevierd worden. Eigenaar Sjoerd Kooistra had vooraf aangegeven te hopen dat burgemeester Job Cohen de opening zou komen verrichten, maar dat gebeurde niet.

Op de dag zelf was er echter ook geen openingsreceptie, noch waren er speciale optredens. Het enige was een dubbel happy hour van 18.00-20.00 uur met volledig gratis drank. Er was een massale toeloop van nieuwsgierigen en ook Kooistra en architect Eric Kuster waren even kort aanwezig.

> Foto's van de Re-opening of Cafe April



Heropening van de April op 16 juli 2009


> vervolg: Homepage






Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.